Volledig scherm
De Kieswijzer is beschikbaar voor alle twaalf herindelingsgemeenten. © AD

Op welke partij ga jij stemmen? Doe de Kieswijzer

Binnen tien minuten weten welke politieke partij in één van de twaalf herindelingsgemeenten het beste bij jou past? Vul dan onze Kieswijzer in. Deze tool, gemaakt voor de herindelingsverkiezingen op 21 november, laat je zien hoe de partijen denken over actuele verkiezingsthema’s. Hij is voor iedereen gratis te raadplegen via ad.nl/kieswijzer.

De Kieswijzer is gemaakt door onze eigen regionale redacties en die van HMC, MHL en NDC. Die weten precies wat er in het gebied speelt en zijn goed ingevoerd in de gemeentepolitiek. Bij het maken van de stellingen hebben redacteuren en correspondenten niet alleen hun eigen kennis ingezet, maar zijn zij ook in gesprek gegaan met de lezer. Het resultaat is een stemhulp die lezers laat ontdekken welke partij het beste bij hen past.

In de Kieswijzer krijg je een aantal stellingen voorgelegd over zaken die spelen in jouw gemeente, waarbij je kunt aangeven in hoeverre je het ermee eens bent. Daarbij kun je direct zien hoe de verschillende partijen in jouw gemeente erover denken. Nadat alle stellingen zijn beantwoord, laat de Kieswijzer zien welke partijen het beste passen bij de gegeven antwoorden. Zo kun je je oriënteren op de verkiezingen, zonder daarbij partijprogramma’s door te hoeven spitten.

12 gemeenten

De Kieswijzer is beschikbaar voor alle twaalf gemeenten waar herindelingsverkiezingen zijn: Altena, Beekdaelen, Groningen, Haarlemmermeer, Het Hogeland, Hoeksche Waard, Molenlanden, Noardeast-Fryslân, Noordwijk, West Betuwe, Westerkwartier en Vijfheerenlanden. 

Doe de Kieswijzer

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.