Volledig scherm
PREMIUM
© AD/Marco Okhuizen

Opgelucht en trots

COLUMNÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

Nederland is minder hysterisch dan ons werd wijsge­maakt

Toen de eerste exitpolls bekend werden gemaakt, merkte ik dat gevoelens van trots en opluchting om voorrang moesten vechten. De hele wereld keek met ons mee, iedereen wilde weten of de populisten de macht zouden overnemen, met alle gevolgen van dien.

Maar de soep werd niet zo heet gegeten als zij werd opgediend. Maandenlang zijn we in de media bestookt met alle klachten en besognes van de boze burger, die veel te lang genegeerd en verwaarloosd zou zijn, iets wat tot een politieke afrekening zou kunnen leiden.

In de praktijk blijkt ons land vooral te neigen naar het midden, waar men vanuit positiviteit en optimisme aan een betere toekomst wil werken. Het ligt voor de hand dat we straks een centrumrechts kabinet krijgen, opnieuw aangevoerd door premier Mark Rutte (VVD).

Het is in elk geval een signaal: hoewel de angst vanuit Amerika en Groot-Brittannië is aangewakkerd, blijken in Nederland - over het algemeen - beschaafde mensen te wonen die niet zwichten voor de holle retoriek van politieke oplichters. Daar zit voor mij zowel de opluchting als de trots in.

Het is waarschijnlijk te vroeg voor een analyse, maar de vraag rijst waarom we ons bijna een jaar lang hebben laten gek maken door onheilspellende berichten over een politieke aardverschuiving. Was het wensdenken, totale onkunde, of iets anders?

De conclusie zou moeten zijn dat normale mensen, die het beste met dit land voor hebben, en dat niet schreeuwend uitdragen, veel te lang zijn genegeerd, omwille van beroepsklagers en notoire querulanten. Nederland is minder hysterisch dan ons werd wijsgemaakt.

Het is te hopen dat het nieuwe kabinet snel wordt gevormd. En dat de coalitiepartners niet zo hevig zullen flirten met extremen als in de campagnes werd gedaan. De belangrijkste bevinding van onze Tweede Kamerverkiezingen is dat wij normaal zijn. Misschien had Mark Rutte dan toch gelijk.