Volledig scherm
© ANP

Oplossing voor groot aantal zwerfkatten: 'Chippen en steriliseren'

Alle katten in Nederland moeten worden gecastreerd en een registratiechip krijgen. Katten vormen namelijk een toenemend risico voor onze gezondheid. De Raad voor dierenaangelegenheden (RDA), het belangrijkste adviesorgaan van de overheid als het om dieren gaat, adviseert het kabinet het grote aantal zwerfkatten te reguleren.

Quote

Met een beetje pech heeft een poes drie nestjes per zomer

Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid
Volledig scherm
Dierenasiels zitten overvol © ANP

Via kattenpoep kunnen mensen infectieziekten oplopen. Katten zijn de belangrijkste infectiebron van toxoplasmose, een parasiet die vooral voor zwangere vrouwen gevaarlijk is. Per jaar worden in Nederland ongeveer 500 kinderen geboren met afwijkingen die er het gevolg van zijn, zoals blindheid, een waterhoofd of een mentale handicap. Nog eens zo'n 400 mensen belanden jaarlijks door toxoplasmose in het ziekenhuis, enkele sterven er zelfs aan. Katten besmetten mensen en andere dieren ook met spoelwormen. Bij kinderen kunnen die klachten als buikpijn en vermoeidheid veroorzaken.

Zandbakken
In Nederland lopen minimaal 135.000 zwerfkatten rond; schattingen lopen op tot meer dan een miljoen. Zwerfkatten zijn beduidend vaker geïnfecteerd met toxoplasmose en spoelwormen dan huiskatten, die vaker worden ontwormd. De poep van zwerfkatten belandt bovendien niet via de kattenbak in de kliko, maar in zandbakken, tuinen en parkjes. Daar komen mensen ermee in contact, verklaart Frans van Knapen, hoogleraar veterinaire volksgezondheid.

,,Vooral in de grote steden zorgen zwerfkatten voor een heftig bezoedelde omgeving. Dat wordt erger omdat ze zich ongebreideld vermenigvuldigen. Met een beetje pech heeft een poes drie nestjes per zomer. En zonder huiskatten hadden we geen zwerfkatten. Ze lopen weg of worden achtergelaten.'' Daarom zouden alle nieuwe katten volgens de RDA snel moeten worden 'geholpen'. Ook moeten katten via een chip worden geregistreerd, zodat weglopers te identificeren zijn.

Quote

Onze asielen zitten vol verwilder­de katten die niet herplaatst kunnen worden

Niels Dorland, Dierenbescherming
Volledig scherm
De meeste katten in asiels zijn niet te herplaatsen © ANP

Kostenpost
Voor de eigenaren van de pakweg 2,6 miljoen huiskatten zouden die maatregelen een flinke kostenpost zijn. Om een kater te laten castreren ben je al snel 60 euro kwijt, voor steriliseren van een poes het dubbele. Voor chippen komen daar nog een paar tientjes bij. Die kosten voor de eigenaar zijn echter te verantwoorden in het licht van de risico's, stelt de RDA.

De Dierenbescherming staat achter het voorstel. ,,Niet alleen vanwege de volksgezondheid, maar ook vanwege het dierenwelzijn'', zegt woordvoerder Niels Dorland. ,,Onze asielen zitten vol verwilderde katten die niet herplaatst kunnen worden.''

Staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken liet gisteren weten de risico's die de RDA aankaart serieus te nemen, maar niets te zien in verplicht chippen en castreren van katten. ,,We hebben grote vraagtekens bij de effectiviteit, proportionaliteit en handhaafbaarheid van die maatregelen.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement