Volledig scherm
© anp

Opnieuw kind afgestaan via speciale vondelingenkamer

Voor de tweede keer is in Nederland een vondelingenkamer gebruikt. Een vrouw die begin september beviel heeft haar zoontje overgedragen aan vrijwilligers van de Stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht, initiatiefnemer van de noodlijn en vijf vondelingenkamers in het land.

,,De vrouw belde ons toen de weeën al waren begonnen", vertelt oprichtster Barbara Muller van de stichting. ,,We zijn direct in actie gekomen. Ze is op een veilige plek, onder begeleiding van een verloskundige bevallen. De vrouw en baby maken het goed." Uit privacyoverwegingen meldt Muller niet waar de baby ter wereld is gekomen.

De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin. Vrijwilligers wisten de vrouw te overtuigen haar persoonsgegevens achter te laten in een gesloten enveloppe. Die ligt bij een notaris. Muller: ,,Zo kan het kind als ie 16 is, als hij wil, de moeder achterhalen."

Strafbaar

Het te vondeling leggen van een baby is strafbaar. De Raad voor de Kinderbescherming laakt het initiatief van Muller, die sinds 2014 met haar stichting vondelingenkamers opende in Papendrecht, Groningen, Middelburg, Oudenbosch en Zwolle. De Dordtse zegt niet bang te zijn voor strafvervolging. Dat gebeurde ook niet in mei van dit jaar, toen in Groningen voor het eerst een baby in een vondelingenkamer terechtkwam.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.