Volledig scherm
PREMIUM
Cas maakt met zijn moeder een proefrit van zijn huis naar het gymnasium; dwars door het centrum van Rotterdam © Jan de Groen

Oppassen geblazen voor overstekende brugpiepers

risicogroepNu vandaag in een deel van het land de scholen weer beginnen, wordt ook de piek in het aantal aanrijdingen weer verwacht. Vooral brugklassers behoren tot de risicogroep. Cas (12) maakte alvast een proefrit met zijn moeder.

Quote

Oh, dus hier moet ik zijn

Cas (12)

Dit wordt zijn traject. Hier zal Cas Eikelenboom de komende zes jaar twee keer per dag fietsen. Hij spreekt nog over meesters en juffen, niet over docenten. En is heel benieuwd naar de huiswerkberg die steeds scherper voor hem opdoemt.

Met moeder Lonneke (43) maakt Cas (gisteren werd hij 12) een proefrit van zijn huis in Rotterdam-Kralingen naar het Erasmiaans Gymnasium, vanaf deze week zíjn school. Vier kilometer, dwars door de stad.

Hoofd vol indrukken
Vandaag begint in de regio Midden het nieuwe schooljaar, en dus ook de traditionele campagne van Veilig Verkeer Nederland (VVN): 'de scholen zijn weer begonnen'. Al jaren registreren statistici een piek in aanrijdingen met voetgangers en fietsers in de eerste weken van het schooljaar. Automobilisten moeten weer wennen aan het veel drukkere (fiets-)verkeer na de kalme zomermaanden. Vooral brugpiepers als Cas behoren tot de risicogroep. Een route vol hindernissen, een tas vol boeken, een hoofd vol indrukken.

In de eerste weken van het schooljaar registreert het Verbond van Verzekeraars circa 30 procent meer aanrijdingen met fietsers en voetgangers dan in andere weken. Tot een paar jaar geleden werden de slachtoffers nog uitgesplitst naar leeftijdscategorie: vooral bij kinderen van 12 jaar was in augustus en september een enorme piek te zien.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaatspret’

    IJskoude nachten op komst, maar helaas: ‘Sneeuw bederft schaats­pret’

    Er komen een paar ijskoude, windstille nachten aan. Dikke ijsvloeren gegarandeerd, zou je zeggen. Wilfred Janssen van Weerplaza helpt natuurijsliefhebbers uit de droom: ,,De sneeuw van vandaag heeft het feestje voor schaatsers verpest.” Morgen valt uit dikke bewolking soms nog een vlok sneeuw, in de kustgebieden is een winterse bui mogelijk. Het wordt -1 tot 2 graden. Donderdag start zeer koud met lokaal strenge vorst.