Volledig scherm
Bram van Ojik © anp

Oud-partijleider Bram van Ojik terug op lijst GroenLinks

Oud-GroenLinksleider Bram van Ojik maakt zich op voor een opmerkelijke rentree. Hij staat op nummer 10 van de kandidatenlijst van GroenLinks. Nooit eerder keerde een vertrokken partijleider - Van Ojik gaf het stokje in mei 2015 over aan Jesse Klaver - terug in de Tweede Kamer.

Klaver heeft Van Ojik (62) zelf gevraagd om zich weer verkiesbaar te stellen. Eerder stelde Van Ojik, die na het vertrek van Jolande Sap in 2012 de rust binnen de partij herstelde, nog dat hij vertrok omdat hij zijn opvolger 'niet voor de voeten wilde lopen'. Nu denkt dat hij in een grotere fractie 'meerwaarde te hebben'.

Peilingen
GroenLinks heeft momenteel 4 zetels, maar stevent volgens de peilingen - die voorspellen tussen de 10 en 15 zetels - af op winst. Van Ojik werkt nu bij het ministerie van Buitenlandse Zaken als migratiegezant. Hij was betrokken bij de oprichting van de partij en brengt daarmee de Haagse ervaring en het historisch besef dat jongeling Klaver (30) ontbeert.

GroenLinks presenteerde de kandidatenlijst vanavond in de Utrechtse poptempel TivoliVredenburg. Op plek 2 staat oud-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. In de top-10 staan verder twee oud-partijstrategen. OxfamNovib-campagneleider Tom van der Lee staat op nummer 3. Hij was jarenlang de rechterhand van oud-fractieleider Femke Halsema. Bart Snels, die de functie van Van der Lee overnam, staat op 8. Hij hielp D66-leider Alexander Pechtold nog met zijn boek 'Henk, Ingrid en Alexander'. Snels keerde in 2015 terug bij GroenLinks als politiek adviseur van Klaver.

Columnist
Een andere opvallende nieuwkomer is NRC-columnist Zihni Özdil, die geschiedenis doceert aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij staat op 7. De huidige Kamerleden Linda Voortman en Rik Grashoff staan op plek 4 en 5. Corinne Ellemeet, die eind 2014 Voortman tijdens haar zwangerschap als Kamerlid verving, wordt voor die inzet beloond met plek 6.