Volledig scherm
© ANP Kippa

'Oud-PVV'er Hero Brinkman gestraft voor plichtsverzuim'

De Amsterdamse oud-PVV'er en politieman Hero Brinkman (51) is door zijn werkgever voorwaardelijk ontslagen met een proeftijd van drie jaar wegens ernstig plichtsverzuim. Dat schrijft NRC. Hij is door de politie ook in rang gedegradeerd.

Volledig scherm
© ANP
Quote

De echte dader werd door Brinkman naar huis gestuurd

Bart Swier, advocaat

De disciplinaire maatregelen tegen Brinkman zijn getroffen na een klacht die advocaat Bart Swier namens een vrouwelijke cliënte indiende. De oud-PVV'er wilde de vrouw willens en wetens laten opdraaien voor een mishandeling die ze niet heeft gepleegd, zo pleit Swier. ,,De echte dader werd door Brinkman naar huis gestuurd", aldus de advocaat tegen de krant.

De maatregelen tegen Brinkman zijn ook genomen omdat hij in de nasleep van deze kwestie het OM publiekelijk voor leugenaar heeft uitgemaakt.

Helder en duidelijk
De vrouw werd drie jaar geleden in een Amsterdams café met een glas in haar gezicht geslagen. Brinkman dwong een vrouw tot een bekentenis door te zeggen dat er camerabeelden van het incident waren die 'helder en duidelijk' tonen wat er was gebeurd. Toen zich een paar maanden later een vrouw meldde die zei de echte dader te zijn, werd ze weggestuurd omdat de zaak al was opgelost. De politie ging ervan uit dat de dader die zich meldde dat deed op verzoek van de ouders van het meisje dat al was aangewezen als dader.

Brinkman, die nu als voorman van de Ondernemerspartij probeert terug te keren in de Tweede Kamer, zegt desgevraagd niet te willen reageren. Hero Brinkman was tot 2012 Tweede Kamerlid voor de PVV en ging na zijn politieke carrière terug naar de politie.