Volledig scherm
PREMIUM
Nynke de Jong. © Shody Careman

Ouderschuld: ‘Er is elke dag wel iets dat je fout doet’

ColumnNynke de Jong schrijft over wat haar bezighoudt. Dat doet ze deze week van maandag tot en met vrijdag omdat Özcan Akyol met vakantie is.

Het is niet de week van de ouders, kan ik wel stellen. We werden begin deze week met onderzoekscijfers om de oren geslagen die ons deemoedig stemden. Allereerst vervoeren we onze kinderen onveilig. Bij een onderzoek van VeiligheidNL en het Erasmus MC onder bijna 500 vaders en moeders, bleek dat acht op de tien het autostoeltje verkeerd had geïnstalleerd, of de kinderen er niet goed in vastgezet had. Terwijl de ouders in kwestie dachten dat ze het goed hadden gedaan.

Op het journaal toonden ze beelden van dummy-poppen die bij een botsing met autostoel en al door de voorruit gekatapulteerd werden. Beelden die een instant schuldgevoel oproepen.

Tegelijkertijd kregen we te horen dat onze kinderen niet goed poetsen. De gebitten van tieners zijn er de afgelopen jaren op achteruit gegaan. Ze hebben meer gaatjes en poetsen te weinig, zo onderzocht TNO. Ouders letten niet goed op bij het poetsen, kinderen eten te veel kleine maaltijden, verspreid over de dag.