Volledig scherm
PREMIUM
Jack Keijzer in 2007 © AD Archieffoto

Overleven zonder kinderen: hoe Jack ook z'n tweede zoon verloor

De oudste zoon van Jack Keijzer (59) werd vermoord. Hij ging door voor zijn andere kind. Maar een half jaar geleden maakte Remy een einde aan zijn leven. Hoe overleeft de vader zonder kinderen?

Quote

Jack loopt naar boven. Dan ziet hij Remy. Jack vliegt de kamer in, voelt de ijskoude hand van zijn zoon. Ik stortte in elkaar als een marionet­pop.

De beugel voor de bokszak in Remy's kamer. Jack Keijzer schroeft hem af, nadat zijn zoon hem heeft verteld hoezeer het ding hem aan iets lugubers doet denken. Een galg.

Die avond, als de beugel is verdwenen, praat Jack met zijn gekwelde zoon. 'Pap, je staat toch achter alles wat ik doe?' 'Ja jongen,' antwoordt Jack. Behalve dat ene, voegt hij toe, kijkend naar de plek waar de beugel hing.

De volgende dag, 10 mei, gaat Remy naar de garage. Hij is 22, heeft een eigen bedrijf als tegelzetter, is apetrots op de caddy die hij onlangs heeft gekocht, maar nu voelt hij zich vreselijk. Hij zoekt naar gereedschap. Bouten. Moeren. En de beugel, die hij meeneemt naar zijn kamer. Hij schroeft het ding weer aan de muur. Bergt zijn spullen op. Pakt dan een paarse stropdas, van zijn vader. Alles rustig, weloverwogen.

Als Jack die middag thuiskomt, roept hij zijn zoon. Er volgt geen antwoord, dus klingelt Jack met de koebel die op de trap staat. Vroeger, toen Remy en zijn oudere broer Pascal allebei nog leefden, kwamen ze meteen, als het geluid door het huis in Hoogkarspel klonk.

Nu blijft het stil. Jack loopt naar boven. Dan ziet hij Remy. Jack vliegt de kamer in, voelt de ijskoude hand van zijn zoon. ,,Ik stortte in elkaar als een marionetpop.''