Volledig scherm
Veel paardentrailers deugen niet. © Koen Verheijden

Paardentrailer vaak verrotte rammelbak

Duizenden euro's geven paardenbezitters jaarlijks uit aan hun geliefde dieren. De aanhangers waarmee ze hun ziel en zaligheid vervoeren, zijn de sluitpost van de begroting, blijkt uit een keuring van de Bovag. Ze rammelen, letterlijk, aan alle kanten.

Quote

Die aanhanger is eerlijk gezegd wel de sluitpost van de begroting, ja

Ronald Verhoeven, eigenaar van paardentrailer

Dit is niet zijn lust en al helemaal niet zijn leven, maar wel dat van zijn 'vrouwen'. De echtgenote van Ronald Verhoeven en hun puberdochters Milou en Janine zijn helemaal maf van hun twee pony's Maxime en Cobain.

Hoefsmid
Wat dat allemaal kost, man. Verhoeven begint aan een opsomming: ,,De kleding, de zadels, de stal, het voer, de hoefsmid.'' Diepe zucht. En dan moeten die dieren ook nog vervoerd worden naar de wedstrijden in de buurt, bijna elk weekeinde. Nog diepere zucht bij Verhoeven. ,,Die aanhanger is eerlijk gezegd wel de sluitpost van de begroting, ja.''

Niet alleen voor Verhoeven, zo blijkt. Twee keurders, die bij een wedstrijd in Rosmalen namens brancheorganisatie Bovag 54 trailers controleren, komen slechts negen voertuigen tegen die in orde zijn. In de meeste gevallen zijn de banden versleten, soms kunnen de keurders een nagel in de scheuren zetten - zo diep zijn ze. Daarnaast zijn er ook veel problemen met de breekkabel, de aanlooprem en is bij dertien aanhangers de vloer rot.

Quote

Als je ziet hoeveel geld en liefde deze mensen in hun dieren steken

Tom Huyskens namens de Bovag

,,Ongelooflijk'', oordeelt Tom Huyskens namens de Bovag. ,,Als je ziet hoeveel geld en liefde deze mensen in hun dieren steken, maar tegelijkertijd merkt dat hun wagens in veel gevallen onveilig zijn.''

De vloer waarop Maxime en Cobain hun gespierde benen plaatsen tijdens de ritten begint behoorlijke rottingsverschijnselen te vertonen.

Veiligheid
Verhoeven rilt. Nog los van zijn eigen veiligheid en die van andere weggebruikers: het idee dat de pony's van zijn dochters iets overkomt, het tomeloze verdriet dat ze dan zal overmeesteren, hou op.

Anders dan in België en Duitsland bestaat er in Nederland geen verplichte keuring voor aanhangers, maar de politie kan wel boetes opleggen. Vrijwel alle trailereigenaren in Rosmalen pleiten wel voor zo'n verplichte keuring. ,,Soms zie je paarden die vreselijk vervoerd worden'', zegt Will Reijrink uit Diessen, die vaak met zijn kleindochters Manoek en Lonne naar concoursen gaat. 

Geen aandacht
,,En heel gek: we spreken elkaar daar helemaal niet op aan in dit wereldje. We letten op alles rond die paarden, praten onderling over niets anders. Behalve over de aanhangers, daar gaat helemaal geen aandacht naar uit.''