Volledig scherm
© anp

Partij voor de Dieren past opmerkelijk standpunt chemtrails aan

De Partij voor de Dieren heeft vandaag op de eigen website een opmerkelijke passage over een bekende complottheorie aangepast. De partij stelde eerst geen formeel standpunt te hebben over chemtrails 'omdat er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is'. Nu is echter te lezen 'dat het bestaan van chemtrails niet wetenschappelijk onderschreven wordt'.

Quote

Het is natuurlijk aan de wetenschap om feiten en fabels te onderschei­den

PvdD, Laurens de Groot

Chemtrails vormen een populair gespreksonderwerp van complotdenkers. Zij stellen dat de overheid chemische stoffen verstrekt aan luchtvaartmaatschappijen. De stoffen zouden met passagiersvliegtuigen op grote hoogte worden losgelaten om zo onze gedachten te kunnen sturen of mensen met een zwakke gezondheid te elimineren.

Contrails

Een vliegtuigmotor produceert waterdamp die door de kou op tien kilometer hoogte vrijwel meteen in ijskristallen verandert. Als de lucht droog is, verdampen de kristallen weer snel. Bij een hoge luchtvochtigheid blijven ze hangen en kunnen ze uitgroeien tot een cirrusachtige bewolking en zelfs langere tijd blijven hangen.

Standpunt
De Partij voor de Dieren liet de lezer van de website eerst in het ongewisse over de eigen gedachten. 'Als partij nemen we geen formeel standpunt in zolang er onvoldoende onafhankelijke wetenschappelijke informatie is over de inzet van chemtrails'. De partij benadrukt dat die informatie 'noodzakelijk is om tot een gefundeerd oordeel te komen c.q. te kunnen komen tot behandeling in het parlement van weers- of anderszins beïnvloedende uitstoot van stoffen in hogere luchtlagen'.

Na vragen van de pers werd het standpunt van de partij ineens van een ferme update voorzien. 'De Partij voor de Dieren heeft echter, na zorgvuldige afweging, geen enkele aanwijzing gevonden dat ze bestaan. Het is duidelijk dat het bestaan van chemtrails niet wetenschappelijk onderschreven wordt', aldus een verklaring op de site. Wel wordt er gesproken over chemische stoffen die het weer kunnen beïnvloeden.

Vragen
Volgens woordvoerder Laurens de Groot neemt de partij standaard alle input serieus. ,,Wij kregen en krijgen nog steeds veel vragen over chemtrails. Dat was ooit de reden dat we een standpunt hebben ingenomen. Nu zijn wij met een update gekomen. Wij laten het over aan degenen die toch een reden voor zorg zien, zich hier verder in te verdiepen. Maar het is natuurlijk aan de wetenschap om feiten en fabels te onderscheiden.''

Volgens de partij is de boodschap ineens aangepast omdat er nu recent onderzoek is verschenen, waarin het bestaan van de complottheorie naar het rijk der fabelen wordt verwezen. ,,Er is in augustus een goed rapport verschenen en we hebben een link naar dat rapport op de site gezet. Het is nu natuurlijk november, maar het is pas recent onder mijn aandacht gekomen'', aldus De Groot.