Volledig scherm
© anp

Partij voor de Dieren wil ban op dierentuinen en -winkels

VerkiezingsprogrammaDe Partij voor de Dieren tilt in het verkiezingsprogramma, dat vanmiddag is uitgekomen, de liefde voor dieren naar het volgende niveau. Zij mogen op geen enkele manier nog dienen als vermaak voor mensen.

Quote

Het welzijn van veel dieren komt in gevaar door de manier waarop ze worden gefokt, verhandeld, gehouden of gedood

Volledig scherm
© anp

Poll

PvdD lanceert verkiezingsprogramma met o.a: 'Dieren mogen niet meer worden verkocht in winkel'

  • Mee eens (32%)
  • Mee oneens (68%)
13069 stemmen

Zo vindt de partij dat dierenwinkels moeten stoppen met de verkoop van beesten, worden beurzen verboden en gaan paarden- en vogelmarkten in de ban.

Alle dierentuinen, zoals het Dolfinarium, moeten voortaan dienen als tijdelijke opvang voor dieren, die zich niet in hun oorspronkelijke leefgebied kunnen handhaven of daarin niet teruggezet kunnen worden. Fokken met dieren om andere dierentuinen te bevoorraden stopt per direct.

,,Door vast te houden aan onze idealen kunnen we Nederland een heel ander aanzicht geven. Daar wil ik iedereen dus toe oproepen: Hou vast aan je idealen en kom in verzet!" aldus Marianne Thieme.

Grondwet
Dierenrechten dienen uiteindelijk zelfs in de grondwet te belanden, vindt de Partij voor de Dieren. ,,Het welzijn van veel dieren komt in gevaar door de manier waarop ze worden gefokt, verhandeld, gehouden of gedood."

Dus moeten er ook strengere wettelijke eisen worden gesteld aan het welzijn van dieren in kinderboerderijen. En wat deze partij betreft geldt het verbod op circusdieren niet alleen voor wilde beesten (tijgers, olifanten), maar voor alle dieren.

Ook wedstrijdvluchten met duiven worden niet langer toegestaan. En om impulsaankopen te vermijden, moet verkoop van dieren via internet, tuincentra en markten de wereld uit. Voor de aanschaf van dieren wordt een bedenktijd ingevoerd.

Volledig scherm
© anp

Strengere straffen
Verder komen er strengere straffen en hogere boetes voor dierenmishandeling en -verwaarlozing. Wie dieren mishandelt, mag levenslang geen dieren meer houden. Hulpverleners worden getraind in het herkennen van dierenmishandeling.

Overigens staan in het verkiezingsprogramma ook op veel andere gebieden voorstellen. Zo moet er naast de gewone begroting van de overheid een 'groene staatsbalans' komen die de effecten van beleid op mens, dier, natuur, klimaat en milieu toont.

En restaurants van overheidsinstellingen serveren voortaan biologisch en regionaal geproduceerd voedsel, wil de Partij voor de Dieren regelen. Ze hebben tenminste één vlees- en visloze dag. Op de menukaart staan natuurlijk geen bedreigde diersoorten.

In de nieuwste opiniepeiling van Maurice de Hond, die vanmorgen op internet werd gepubliceerd, krijgt de Partij voor de Dieren in maart bij de Tweede Kamerverkiezingen vier zetels toebedeeld. Dat is twee keer zoveel zetels als nu.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp