Volledig scherm
PREMIUM
© Pim Ras

'Pas op voor de vleeszeepbel'

oproep beleggersVleesproductie kan de volgende financiële zeepbel zijn. Daarvoor waarschuwt een groep investeerders. Ze roepen voedingsbedrijven op in plantaardige vleesvervangers te investeren.

Volledig scherm
© gratis
Quote

Onze afhanke­lijk­heid van de vee-industrie is een recept voor een financiële crisis

Jeremy Coller
Volledig scherm
© Pim Ras

Bedrijven die afhankelijk zijn van de vee-industrie lopen serieuze financiële risico's, stelt een groep van veertig institutionele beleggers. In een brief waarschuwen ze zestien internationale voedingsbedrijven als Unilever, Ahold Delhaize en Nestlé voor de gevolgen. ,,Onze huidige afhankelijkheid van de vee-industrie om aan de wereldwijd groeiende vraag naar eiwitten te voldoen, is een recept voor een financiële, sociale en milieu-crisis'', zegt Jeremy Coller namens de beleggers, die samen meer dan een biljoen euro beheren. Het gaat om onder meer Triodos Bank, Zweedse staatspensioenfondsen, de grote Britse verzekeraar Aviva en Robeco.

De investeerders baseren zich op een recent onderzoek van Oxford University. Daarin is becijferd dat een wereldwijde verschuiving naar diëten met minder vlees en meer fruit en groente tot 2050 acht miljoen levens zou sparen en de uitstoot van broeikasgassen met twee derde zou verminderen. Dat zou de maatschappij 1,3 biljoen euro aan kosten voor gezondheidszorg en schade door klimaatverandering besparen.

Ook de maatregelen die overheden nemen om de productie van vlees en zuivel te ontmoedigen, zien de investeerders als risico's. Zo overweegt Denemarken om een vleesbelasting in te voeren en wil China zijn vleesconsumptie halveren. In Nederland wordt de veehouderij geconfronteerd met steeds strengere regels, verklaart Peter van der Werf van Robeco. ,,Zo krijgen melkveehouders volgend jaar te maken met fosfaatrechten om het milieu te beschermen. De uitwerking van het Klimaatakkoord van Parijs zal op termijn tot nog strengere wetgeving leiden. Die trend zien wij als een groot financieel risico, omdat de grote voedingsconcerns waar wij in beleggen onlosmakelijk zijn verbonden met de intensieve veehouderij. Hun productieketen begint op de boerderij.'' Ook de schakels ertussen, zoals slachterijen, lopen volgens Robeco grote risico's.

Met de term 'zeepbel' trekken de investeerders een vergelijking met de kolen-, olie- en gasbedrijven. Die zagen hun beurswaarde afgelopen jaren dalen. Doordat de zorgen om klimaatverandering groeiden en overheden investeringen in groene energie aanmoedigden, worden hun reserves aan fossiele brandstoffen minder waard.

  1. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
    PREMIUM

    Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

    Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”