Volledig scherm
De Tsjech Lukas Novy kreeg het in zijn thuisland voor elkaar om met zijn vergiet in het paspoort te komen © anp

Pastafari eisen recht om met vergiet op de foto te mogen

De rechtbank in Groningen buigt zich over de vraag of leden van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster met een vergiet op hun hoofd op de foto mogen voor hun paspoort. De gemeente Emmen weigert dit.

Dirk Jan Dijkstra uit Emmen zwengelde de rechtszaak aan. Hij is oprichter van de Nederlandse tak van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een geloofsgemeenschap die in Nederland naar eigen zeggen al tienduizend zogenaamd Pastafari's heeft. Enkele tientallen vergietmensen kwamen vandaag op de rechtszaak in Groningen af.

Vergiet
Dijkstra wil op officiële pasfoto's in documenten ook een vergiet op het hoofd. De gemeente Emmen heeft echter aangegeven hier niet mee akkoord te gaan, ook na bezwaar van Dijkstra bleef die opstelling niet gewijzigd. De vergietman stapte vervolgens naar de rechter. Hij meent dat hij zelf mag weten wat hij op zijn hoofd zet, omdat moslims volgens hem immers ook met een hoofddoekje op de foto mogen. 

Gemeente
Volgens de advocaat van de gemeente gaat deze vlieger echter niet op. Hij betitelt het kerkgenootschap niet als een religie, maar als een maatschappelijke stroming.

De rechter doet binnen zes weken uitspraak.