Volledig scherm
Martijn van Dam, staatssecretaris van Economische Zaken © anp

'Patent op groenten bedreigt voedselvoorziening'

Nederland vreest grote schade voor zijn plantenkwekers en zaadveredelaars doordat het Europese octrooibureau sinds kort patent verleent op natuurlijke eigenschappen van groenten. Dat bedreigt niet alleen een belangrijke economische sector in Nederland, maar ook de wereldvoedselvoorziening. Dat vindt staatssecretaris Van Dam (Landbouw), die woensdag op een symposium in Brussel de strijd aanbindt met zowel het octrooibureau als de bevoorrechte multinationals.

Zodra voor een bepaald type groente een patent is aangevraagd kunnen andere kwekers die soort zonder betaling niet meer doorontwikkelen, en dat schaadt zowel de sector als de voedselvoorziening, vindt Van Dam.

Voor Nederland gaat het om 300 bedrijven met een gezamenlijke jaaromzet van 2,5 miljard en 10.000 banen. ,,Maar de spin-off in de rest van de keten is nog vele malen groter", aldus SGP-Europarlementariër Bas Belder, die samen met zijn VVD-collega Jan Huitema het Europese Parlement tot steun aanspoort.

Volledig scherm
Groentezaden te koop in een supermarkt © anp
Quote

Als mensheid hebben we de schepping in bruikleen gekregen van de Schepper

Bas Belder, europarlementariër SGP

Boeren voor de rechter
Ook onder NGO's is de angst groot dat een paar megamultinationals, zoals het Amerikaanse Monsanto en het Zwitserse Syngenta, de voedselproductie monopoliseren. Volgens Van Dam is het in Amerika al gebeurd dat boeren voor de rechter werden gesleept omdat ze gewassen gebruikten waarop patent was verleend. Het symposium vandaag is bedoeld om manieren te vinden om het aloude kwekersrecht niet langer door ondoordachte patentverlening opzij te laten zetten.

Schepping in bruikleen
Huitema zegt dat hij het octrooibureau niets verwijt, dat werkt op basis van verouderde wetgeving. Maar als kwekers daardoor niet hun rassen kunnen doorontwikkelen, worden ze wel veel vatbaarder voor ziektes.

Volgens Huitema komt van alle groentezaden ter wereld ruim een derde uit Nederland. Belder vindt patenten op leven ook ethisch onjuist, 'omdat we als mensheid de schepping in bruikleen hebben gekregen van de Schepper'.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement