Volledig scherm
© anp

Peiling: 60 procent wil Rutte niet meer als premier

Bijna twee derde deel van de Nederlanders (60 procent) ziet het niet zitten dat Mark Rutte opnieuw premier wordt. Een minderheid van 31 procent wil dat wel. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Volledig scherm
© anp

De meest populaire kandidaat voor het premierschap is burgemeester Ahmed Aboutaleb. Hij staat op de eerste plaats: 40 procent wil hem graag als premier, 54 procent niet.

Rutte staat op de vierde plaats, achter Asscher en Pechtold. De conclusie van De Hond is dat het positiever uitpakt voor de PvdA als fractieleider Diederik Samsom niet zelf lijsttrekker wordt, maar Aboutaleb of Asscher naar voren schuift.

Uit zijn peiling kwam ook naar voren dat de PVV twee zetels daalt, van 35 naar 33, de laagste virtuele score in een jaar. Ook de SP daalt, van 15 naar 13 zetels en dat is zelfs het laagte aantal in zes jaar. Stijgers zijn 50PLUS, van 6 naar 8 zetels, en D66 van 13 naar 14.

Overgelopen kiezers
Ook de VVD stijgt licht, van 24 naar 25. Maar als de VVD meer zetels wil halen dan de PVV, moet Rutte volgens De Hond de 'overgelopen' kiezers zien terug te halen. Tijdens de vorige verkiezingen zijn er zo'n dertien zetels van de VVD naar de PVV gegaan.

De Hond hield zijn peiling gisteren via internet onder 5000 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.

Volledig scherm
De PVV kwam deze week met een verkiezingsprogramma dat past op slechts één A4-tje, met daarop elf punten © anp
  1. De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren
    PREMIUM

    De (veel jongere) vrouw achter Boris Johnson: hoe Carrie toch nog alle harten kon veroveren

    Het handvat van zijn ministeriële rode leren koffertje, dat hield Boris Johnson stevig vast toen hij vrijdagochtend moe maar tevreden over de drempel van Downing Street 10 stapte. Niet de hand van de jonge vrouw naast hem. Al had hij dat misschien veel liever gewild. Volgens intimi is de premier ,,stapel stapel” op zijn Carrie. Zij heeft zich in korte tijd ontpopt tot een geweldige prime ministerial consort.