Volledig scherm
Enkele fallussen van het Icelandic Phallological Museum in formaldehyde. © phallus.is

Penissen op sterk water in IJslands museum

's Werelds grootste collectie penissen is te bezichtigen in IJsland. Het Icelandic Phallological Museum verzamelde honderden fossielen van de fallussen van dieren. Een grap die uitgroeide tot een groot succes. Dit jaar overschrijdt het 'penismuseum', voor het eerst in het bijna twintigjarige bestaan, de grens van 50.000 bezoekers.

,,Ik wilde met eigen ogen zien of het waar was dat Reykjavik een penismuseum heeft", zegt een Amerikaanse toerist. Hij staart naar de grootste fallus in het museum. Een penis van een potvis van 1.70 meter met een gewicht van 75 kilo. Hij is geconserveerd met formaldehyde en gepresenteerd in een buis van plexiglas.

Het museum heeft penissen en penisdelen van zoogdieren in alle soorten en maten van onder meer beren, zeehonden, katten en zelfs muizen. Maar het museum heeft ook een reeks andere voorwerpen met een knipoog naar de penis, zoals totempalen en een telefoon.

Grap

Quote

,,De penis is een beetje een taboe, vooral als het over menselijke geslachts­de­len gaat."

Museummanager Hjortur Sigurdsson

Sigurdur Hjartarson opende het museum in 1997 met 62 exemplaren. De collectie is uitgegroeid tot 286 stukken. ,,Het begon als een grap", vertelt zijn zoon Hjortur Sigurdsson, logistiek manager van het museum. ,,Mijn vader had gewoon plezier in het verzamelen, iets wat niemand deed. 'Iemand moet het doen', zei hij altijd." 

In 2011 is de museumcollectie verrijkt met een menselijke penis. De piemel werd geschonken door een IJslandse vrouw, terwijl de donor nog leefde. Hij was minder blij, doordat het lichaamdeel in de laatste jaren van zijn leven verschrompelde. Datzelfde jaar had het museum 12.000 bezoekers.

,,De penis is een beetje een taboe, vooral als je het over menselijke geslachtsdelen hebt. Maar de lichaamsdelen staan ten toon voor de educatie en niet voor de erotiek", aldus Sigurdsson.

Bezoek

Volledig scherm
Het uithangbord van het IJslandse penismuseum. © phallus.is

In dit museum kun je de vorm, de grootte en de kleur vergelijken van een gigantische potvis met een muis, maar ook de werking is soms anders bij dieren. 

Het merendeel van de bezoekers is toerist, waarvan 60 procent vrouw. De scholieren behoren tot de favoriete bezoekers van Sigurdsson. 

,,Ze zijn bereid te leren en niet bang om vragen te stellen." Hoe dan ook, is 99 procent van de bezoekers bij binnenkomst erg opgelaten, stelt Sigurdsson. ,,Iedereen heeft namelijk een erg uitgelaten stemming bij het weggaan. Sommige kopen zelfs voor de grap fallusvormige pasta!"

Ook Nick en Kees genoten in het penismuseum tijdens 'Talenten zonder Centen'