Volledig scherm
PREMIUM
Arthur Jussen (rechts): ,,Mannen horen in een rok­kostuum. Punt uit." © Carli Hermes

Pianobroers speelden verboden lied in Turkije toch

List in AnkaraHet nieuwe album is wederom een prachtige proeve van hun grote talent. De broers Arthur en Lucas Jussen ontwikkelen zich internationaal tot toppianisten. In Turkije speelden ze toch Night van de Turkse componist Fazil Say, bepaald geen vriend van Erdogan. ,,De tent werd bijna afgebroken.''

Quote

Het publiek bestond zeker voor een kwart uit jeugd. Dat waarderen we

Arthur Jussen

Tussen hun alom geprezen debuut bij het prestigieuze label Deutsche Grammophon en hun nieuwe album ligt een periode van zeven jaar. Destijds waren het sonates van Beethoven, gespeeld door twee blonde broertjes die even vertederend als virtuoos waren. Nu klinken het befaamde Le Carnival des Animaux (Saint-Saëns) en Concert pour deux pianos (Poulenc) in schitterende uitvoeringen.

Behalve hun muzikale ontwikkeling toont het cd-hoesje ook de voortschrijdende volwassenheid van Arthur (20) en Lucas (24) Jussen. Daar staan ze: zelfbewust achter de vleugel in smoking. James Bond ontmoet Humphrey Bogart. Het altijd springerige haar naar achteren gecoiffeerd, de gezichtsuitdrukking tussen pokerface en hard to get. Een mooi beeld van twee zelfverzekerde jongemannen die weten wat ze willen. En kunnen.

,,Toch kregen we er ook negatieve reacties op", zegt Lucas. ,,Te glad, te gesoigneerd. 'Zo kennen we jullie niet', zeiden mensen die we nog nooit hadden gesproken en die ons dus helemaal niet kennen. Klaarblijkelijk hebben ze die lieve, goedlachse broertjes voor ogen."

Arthur: ,,We willen onszelf zijn. We zoeken met deze hoes een beetje de grenzen op in de klassieke muziek. Mannen horen in een rokkostuum. Punt uit."

Lucas: ,,We speelden onlangs in Rotterdam een hardcore klassiek concert. Ravel en Debussy. Niet de gemakkelijkste muziek, maar we blijven trouw aan klassiek. Dat is niet veranderd."

Arthur: ,,Het publiek bestond zeker voor een kwart uit jeugd. Dat waarderen we enorm. Maar als we op een albumhoes in een veel te groot rokkostuum ernstig zitten te kijken, denk ik dat jongeren niet meteen zeggen: dat wil ik weleens beluisteren."