Volledig scherm
Een door de politie afgezette straat in de New Yorkse wijk Chelsea. © Photo News

'Pijpbom' New Jersey ontploft tijdens onderzoek

UpdateIn Elizabeth in New Jersey is maandagochtend bij het station 'een explosief object' ontploft. Burgemeester Chris Bollwage van Elizabeth zei tegen Amerikaanse media dat het object explodeerde toen een robot het onderzocht. Er zouden nog vier explosieve onderdelen in het verdachte pakket zitten, aldus plaatselijke media. Het treinverkeer van en naar Elizabeth is stilgelegd.

Volledig scherm
Mensen staan buiten na de steekpartij in het winkelcentrum in Minnesota. © AFP

De pijpbom zou in een rugtas zitten die werd gevonden door een dakloze. De bom zou lijken op die van zaterdag in Seaside Park, die ook in New Jersey werd gevonden. Het zou gaan om een rugtas met vier pijpbommen. De rugzak werd gevonden in een prullenbak in de stad Elizabeth. De prullenbak staat naast een buurtkroeg en op ongeveer 150 meter van een treinstation.

Geen arrestaties
De FBI ontkent ondertussen dat er arrestaties zijn verricht in verband met de bomaanslag in New York. Maandagochtend berichtte ABC News dat vijf personen waren opgepakt.De verdachten zouden aangehouden zijn door de FBI en de New York Police Departement (NYPD) toen ze een brug tussen Brooklyn en Staten Island wilden oversteken. ,,We hebben een voertuig laten stoppen, maar er zijn geen arrestaties uitgevoerd", zei een woordvoerster van de FBI.

In de nacht van zaterdag op zondag werd de Newyorkse wijk Chelsea opgeschrikt door een bomexplosie. Daarbij raakten 29 mensen gewond. De FBI onderzoekt de motieven van de daders en kijkt naar een mogelijke terroristische inslag. Volgens de Amerikaanse zender ABC News zou dezelfde dader of daders verantwoordelijk zijn voor de bommen in New York en New Jersey. Op videobeelden is de  man op beide locaties te zien.

FBI
De FBI onderzoekt of er een verband is tussen de drie aanslagen in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde. Ook werden in de nacht van zondag op maandag (lokale tijd) vijf mensen opgepakt in New York, meldt ABC News. Bij bomaanslagen in New Jersey en New York en een steekpartij in Minnesota raakten in totaal 38 mensen gewond. De federale politie bekijkt nu of de bommen gebruikt in New Jersey en New York overeenkomen.

Direct na de aanslag in New York op zaterdagavond (lokale tijd) deelde de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio mee dat er geen verband was tussen de ontploffing in New York en die in New Jersey, maar dat verband wordt nu dus toch onderzocht.

In New Jersey ontplofte zaterdag overdag (lokale tijd) een pijpbom zonder slachtoffers te maken. In de nacht van zaterdag op zondag werd de New Yorkse wijk Chelsea opgeschrikt door een bomexplosie. Een snelkookpan ontplofte in een afvalbak. Later werd een tweede snelkookpan gevonden met daarin een explosief dat niet was afgegaan. In totaal raakten bij de explosie 29 mensen gewond. De onontplofte bom die later werd gevonden, lijkt op de spijkerbom gebruikt bij de aanslag tijdens de marathon van Boston in 2013.

Videobeelden
Volgens lokale media is op beveilingsbeelden een man te zien op de plek waar de ontploffing plaatsvond in de wijk Chelsea. Later duikt hij op waar het tweede explosief werd gevonden. Hij zou een rolkoffer bij zich hebben gehad. De man werd veertig minuten voor het afgaan van de bom op de plek van die explosie gefilmd. Tien minuten later duikt hij met dezelfde koffer op op de plek waar het tweede explosief lag. Wie de man is en of hij daadwerkelijk iets met de explosieven te maken heeft, is nog niet bekendgemaakt.

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste alleen de verantwoordelijkheid op voor de steekpartij in Minnesota. Daar stak een man in een winkelcentrum in St. Cloud negen mensen neer. Hij droeg het uniform van een beveiliger en zou alleen gehandeld hebben.

De Amerikaanse politie beschrijft de drie aanslagen als bewuste criminele aanvallen met mogelijk terroristische inslag. Verder onderzoek moet uitwijzen wat de exacte motieven zijn.