anp
Volledig scherm
© anp

Pleidooi voor beschikbaarheid zelfmoordpil

UpdateEr moet in Nederland een zelfmoordpil komen voor mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie, maar toch dood willen. Daar pleiten de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Nieuwsuur voor. D66 gaat kijken wat er mogelijk is.

  1. Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Astrid verloor in drie maanden tijd haar blonde lokken door ziekte en doorbreekt taboe op Twitter

    Wanneer haar dochter in de auto naar de Ikea in tranen uitbarst, weet Astrid dat het menens is. ,,Mam, je hebt een hele kale plek!” Een paar dagen later krijgt ze de diagnose Alopecia Areata. Een auto-immuunziekte waar je haar van uitvalt. Na een jaar van radiostilte over de diagnose, spreekt Astrid zich voor het eerst uit op Twitter. ,,Als je een kaal iemand ziet, denk je al snel aan kanker. Dat is zeker niet altijd zo.”
  2. 'Ik bepaal zelf wel wanneer ik sterf'

    'Ik bepaal zelf wel wanneer ik sterf'

    Martje van der Brug zag haar vader in een paar jaar tijd veranderen van een kwieke man in een wrak. Zo aftakelen, dat nóóit, bedacht zij. Probleem is dat de medische wetenschap volgens haar een 'perverse prikkel' heeft om iedereen in leven te houden, zonder oog te hebben voor de kwaliteit van dat leven. 'Doodgaan hoort niet, als je dat wilt ben je een loser.' Haar nieuwe, deels autobiografische roman is een vurig pleidooi voor ultieme zelfbeschikking: de dood op bestelling.