Volledig scherm
© anp

Pleidooi voor beschikbaarheid zelfmoordpil

UpdateEr moet in Nederland een zelfmoordpil komen voor mensen die niet in aanmerking komen voor euthanasie, maar toch dood willen. Daar pleiten de Coöperatie Laatste Wil en de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) in Nieuwsuur voor. D66 gaat kijken wat er mogelijk is.

Poll

Zelfmoordpil moet voor iedereen beschikbaar zijn

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
3214 stemmen
Quote

Jezelf dood maken kan in Nederland alleen op een hele nare manier, of door een strafbaar feit te plegen

Gert Rebergen

Beide organisaties hebben een voorstel bedacht voor een proef met een laatste-wil-middel, een dodelijke pil. De twee organisaties vinden dat de tijd gekomen is voor volledige autonomie over het levenseinde. Eerdere pogingen om een legale zelfmoordpil te introduceren in Nederland liepen op niets uit.

Begin dit jaar kwam de zogenaamde commissie-Schnabel tot het oordeel dat een zelfmoordpil niet nodig is. Volgens de commissie zijn er al voldoende mogelijkheden voor euthanasie in Nederland. 

Dodelijk
De initiatiefnemers van de zelfmoordpil zijn het niet eens met die gedachte. Mensen die zelfmoord willen plegen, maar geen dodelijke ziekte hebben, komen in beginsel niet in aanmerking voor euthanasie. Daarom wil de NVVE in januari volgend jaar een proef starten met een dodelijk middel voor mensen vanaf 75 jaar, nadat ze zijn geweigerd voor euthanasie. Een arts moet nog wel controleren of het dodelijk middel mag worden gegeven. 

Achttien
De Coöperatie Laatste Wil gaat nog een stap verder en wil een proef doen voor leden vanaf 18 jaar. Een arts komt er volgens dit voorstel niet aan te pas, wel een begeleider vanuit de coöperatie. ,,Jezelf dood maken, kan natuurlijk altijd. Maar in Nederland kan dat alleen op een hele nare manier, of door een strafbaar feit te plegen door spullen uit het buitenland te halen", zegt initiatiefnemer Gert Rebergen tegen Nieuwsuur. De coöperatie wil het liefst dat een Nederlandse farmaceut het dodelijke middel maakt.

D66
Pia Dijkstra van D66 komt nog dit jaar met een wetsvoorstel dat het senioren mogelijk moet maken hun leven te beëindigen als ze er zelf helemaal klaar mee zijn en er echt niets meer van kunnen verwachten. Dat kondigde ze zondagavond aan in Nieuwsuur. Deze mensen zijn met de huidige euthanasiewet niet geholpen, omdat die alleen uit medisch perspectief kijkt.

In een nadere toelichting aan het ANP zegt D66 dat het voorstel alleen over tachtigplussers gaat, om te voorkomen dat jongeren naar de mogelijkheid grijpen. ,,Onmiskenbaar is dat ouderen door de ervaring van het lange leven dat achter hen ligt, beter dan jongeren in staat zijn om te bepalen of het leven voor hen nog levenswaardig is.''

Meerderheid
In 2008 bleek een meerderheid van de Nederlanders voor de gecontroleerde introductie van een zelfmoordpil. Driekwart zag wel wat in de beschikbaarheid van een pil om zelfstandig een einde te kunnen maken aan ondraaglijk leed.