Volledig scherm
Premier Mark Rutte tijdens het debat in de Tweede Kamer. © ANP

Pleur op? Rutte zou het zo weer zeggen

Premier Mark Rutte staat volledig achter zijn 'pleur op' over een Turkse Nederlander die een journalist belaagt en 'oprotten' in de camera schreeuwt. De minister-president zei dat tijdens een debat dinsdag over onder meer de Turkse spanningen in Nederland na de mislukte coup in Turkije. Hij zou zoiets gewoon weer zeggen.

De uitspraak van Rutte stuitte op veel kritiek in de Tweede Kamer. Parlementariërs vonden het niet passen voor een premier. Fractieleider Diederik Samsom van regeringspartij PvdA noemde het 'buitengewoon armoedig'.

Volgens Jesse Klaver (GroenLinks) duwt Rutte met 'pleur op' mensen weg uit de Nederlandse samenleving, 'juist in een tijd dat er vanuit Turkije aan deze mensen wordt getrokken.'

De PVV vond dat de premier de daad bij het woord had moeten voegen met zijn oproep: 'Hoe gaat u die woorden waarmaken?', vroeg Wilders zich af.

Volgens Rutte wordt er harder opgetreden door burgemeester en politie. Zoals ook in Zaanstad, waar een buurt werd geterroriseerd door een groep hangjongeren. ,,De straat is terugveroverd op het tuig'', zo zei hij.