Poetin
Volledig scherm
Poetin © REUTERS

Poetin waarschuwt Roemenië en Polen om NAVO-raketten

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag Roemenië en Polen gewaarschuwd dat ze in het zicht van Russische raketten kunnen komen, omdat ze delen van een Amerikaans raketschild op hun grondgebied onderbrengen. Moskou beschouwt dat als een bedreiging voor zijn veiligheid.

Poetin kwam met zijn sterkste waarschuwing tot nu toe over het raketschild. Moskou heeft herhaaldelijk gezegd vergeldingsmaatregelen te nemen, maar Washington en zijn bondgenoten hebben die waarschuwingen genegeerd, zei hij op een persconferentie in Athene waar hij op bezoek is.

Geen bedreiging
Eerder deze maand hebben Amerikaanse militairen het Roemeense deel van het schild in werking gesteld. Het schild is volgens de VS nodig als bescherming tegen Iran en is het geen bedreiging voor Rusland. Er wordt nog gewerkt aan een ander deel van het schild in Polen.

Poetin gaf niet aan welke acties Rusland zou nemen, maar hij benadrukte dat Rusland niet de eerste stap zal zetten. 'We zullen geen actie ondernemen, totdat we raketten zien in gebieden bij onze buren.'