Volledig scherm
© anp

Politie-adviseur Welten gaat 'eindelijk' salaris inleveren

Bernard Welten, de bestbetaalde politiemedewerker van Nederland, gaat salaris inleveren. Hij is bezweken onder de druk van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie om zijn loon te matigen.

BijlageDownload
BijlageDownload

Het AD heeft het afgelopen jaar herhaaldelijk bericht over het riante inkomen van Bernard Welten. In 2015 streek hij 255.000 euro op. Dat is veel meer dan het ministerssalaris van 178.000 euro. Welten (61) is in dienst als 'buitengewoon adviseur' van de korpsleiding van de Nationale Politie.

Loonsverlaging
De politietop bevestigt aan deze krant dat Welten momenteel in gesprek is met het ministerie over een loonsverlaging. De afgelopen jaren weigerde hij dat pertinent: het salaris stamt nog uit zijn tijd als politiechef in Amsterdam. Juridisch gezien heeft hij er tot zijn pensioen recht op.

Nu heeft Welten zelf besloten om te korten. Hierover wordt mogelijk later dit jaar een knoop doorgehakt. Hoeveel hij precies gaat inleveren, is onbekend.

,,Eindelijk", reageert Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB). ,,Voor het imago van de politie en het moreel besef van de politieorganisatie is dit ontzettend belangrijk. Ik hoop wel dat de afbouw substantieel is. Welten zou niet meer moeten verdienen dan de korpschef.''

Korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie incasseert zo'n 207.000 euro per jaar.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement