Volledig scherm
© EPA

Politie maakt einde aan acties in Molenbeek

De Belgische politie is maandag diverse panden binnengevallen in de Brusselse wijk Molenbeek. Bij de politieactie klonken even na 13.00 uur kleine explosies. Rond 14.15 uur maakte de politie een einde aan de acties. Belgische justitie meldde dat het oppakken van de voortvluchtige aanslagpleger het doel van de operatie in Molenbeek was.

Volledig scherm
Franse politie na de aanslagen in Parijs © anp

Hoewel pers en nieuwsgierigen op flinke afstand worden gehouden, was wek te zien dat de politie met een camera zicht probeerde te krijgen in een bepaalde woning in de Delaunoystraat. De politieactie in Molenbeek begon maandagochtend al rond 10 uur.

De Vlaamse omroep VRT meldt op basis van het federaal parket dat er geen mensen zijn gearresteerd, maar wel dat er meerdere personen zijn afgevoerd omdat ze niet weg wilden. Politiediensten zijn massaal uitgerukt, zo zijn er ook sluipschutters op daken van omliggende woningen.

De politie is met meer dan 100 man aanwezig in Molenbeek, dat officieel Sint-Jans-Molenbeek heet.

Broeinest
De migrantenwijk Molenbeek ligt in het westen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en wordt gezien als een broeinest van jihadisten. De Belgische premier Charles Michel zei zondag ,,dat er bijna altijd een link is met Molenbeek''. Hij noemde dat dan ook een ,,gigantisch probleem''. Zijn minister van Veiligheid Jan Jambon noemde de situatie in Molenbeek ,,niet onder controle''.

De politie zou onder meer met megafoons mensen vragen hun huis te verlaten. Ook zou er een schot zijn gehoord. De Belgische DOVO (Dienst voor de opruiming en vernietiging van ontploffingstuigen) is eveneens aanwezig. 

168 invallen in Frankrijk
De Franse politie heeft in de nasleep van de aanslagen in Parijs ook 168 woningen in Frankrijk doorzocht. Hierbij zijn 23 mensen opgepakt en 104 personen onder huisarrest geplaatst.

In de woningen zijn onder meer drugs en wapens in beslag genomen, inclusief een raketwerper en een kalasjnikov.

In Toulouse kwamen speciale eenheden van de politie volgens de krant La Dépêche du Midi in grote aantallen in actie tegen islamisten. Le Dauphiné Libéré berichtte over nachtelijke invallen in zeker vijftien panden in het gebied rond Grenoble.

Volledig scherm
© AFP