Volledig scherm
Voor Derk Wiersum werd een condoleanceregister geopend. © ANP

Politie: Moordenaar Wiersum tussen 20 en 25 jaar oud

De schutter die advocaat Derk Wiersum om het leven bracht is vermoedelijk tussen de 20 en 25 jaar oud. Dat maakt de politie Amsterdam bekend.

Eerder werd nog gezegd dat de verdachte tussen 16 en 20 jaar oud zou zijn. De afgelopen dagen is onder andere met getuigen gesproken en werd een uitgebreid buurtonderzoek gedaan. Nu blijkt dat de leeftijd van de verdachte iets naar boven moet worden bijgesteld. ‘De Amsterdamse recherche zet alles op alles om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de dood van Derk Wiersum’, laat de politie weten. 

Een aantal buurtbewoners uit de straat van Wiersum zag hoe de schutter zich afgelopen woensdag uit de voeten maakte. De advocaat van kroongetuige Nabil B., die verklaringen heeft afgelegd tegen de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi, werd woensdagmorgen nabij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. 

Motief

Waarschijnlijk werd de moord gepleegd omdat hij B. bijstond, aldus het Openbaar Ministerie. Vorig jaar werd B.’s onschuldige broer vermoord, kort nadat het OM bekend had gemaakt dat het een deal had gesloten met B.

Het proces is door de beide schokkende moorden onder grote, niet eerder vertoonde druk komen te staan. Vandaag maakte de rechtbank Amsterdam bekend dat het proces tegen Taghi volgende week zonder pers en publiek plaats zal vinden. 

Kijk hier naar de reactie van misdaadverslaggever Koen Voskuil:

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.