Volledig scherm
Een politiewagen rukt met zwaailichten uit. © ANP XTRA

Politie tienduizenden keren te laat na 112 melding, verbetering blijft uit

Het lukt de politie maar niet om sneller ter plaatste te komen bij spoedmeldingen. Agenten komen op jaarbasis nog steeds in tienduizenden gevallen te laat, in de eerste helft van 2019 is het niet gelukt dat te verbeteren. 

Dat meldt tv-programma Kassa op basis van cijfers van de politie. De eigen ‘streefnorm’ van de politie wordt maar in 13% van de Nederlandse gemeenten gehaald. 

Jaarlijks rukt de politie zo’n 300.000 keer uit voor een spoedmelding. Als die bij noodnummer 112 binnenkomen, moeten agenten binnen een kwartier ter plaatse zijn. Dat lukt al vanaf 2012 in maar zo’n 85% van de gevallen. De politie hanteert sinds 2015 een ‘streefnorm’ van 90%. Maar sindsdien zit er nauwelijks verbetering in de score. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is in de eerste helft van 2019 zelfs sprake van een lichte daling. 

Regionale verschillen

Regionaal zijn de afgelopen jaren verschillende ontwikkelingen te zien. In de veiligheidsregio Brabant-Noord scoort de politie de afgelopen jaren steeds slechter. Waar in 2015 nog iets boven het landelijke gemiddelde werd gescoord, is de politie er nu in 20% van de gevallen te laat. 

Een verklaring voor de daling heeft de politie niet. Daarom wordt deelgenomen aan een onderzoek ‘dat zich richt op de inrichting en speciale organisatorische behoeften van politieteams in plattelandsgemeenten’.  Ook wordt benadrukt dat de veiligheid van burgers niet in het geding is geweest. 

Kassa wordt zaterdagavond uitgezonden. Kijk hieronder hoe snel de politie in uw gemeente ter plaatse is. 

 1. Mysterieuze oliegolf besmeurt Braziliaanse stranden
  PREMIUM

  Mysterieu­ze oliegolf besmeurt Braziliaan­se stranden

  Zes weken na de Amazone-branden, heeft Brazilië nu te maken met de grootste milieucrisis ooit in de territoriale wateren. Over een strook van meer dan 2500 kilometer besmeurt een enorme golf ruwe olie de stranden in het noordoosten van het land. Op 187 plaatsen in negen deelstaten is de kust bedekt met grote plakken olie, die een bedreiging vormen voor het toerisme, fauna en bijzondere koraalriffen. Een aantal deelstaten heeft de noodtoestand afgekondigd en de bevolking opgeroepen weg te blijven van de stranden.
 2. Dader van Pokémonmoord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Dader van Pokémon­moord bekent: ‘Ik greep haar keel vast voor wurgseks’

  Een 20-jarige vrouw uit België is ruim twee jaar geleden gestorven door uit de hand gelopen wurgseks. Dat verklaarde verdachte Jonny Van Den B. (27) vandaag in de Antwerpse rechtbank. ,,We hadden seks. Eerst normaal, dan ruwer. Ik greep met beide handen haar keel vast voor een lichte vorm van wurgseks, maar ik heb harder geduwd dan ik zelf doorhad.” De beschuldigde benadrukte dat het nooit zijn bedoeling was om haar te doden.