Volledig scherm
© ANP Kippa

Politie: Typhoon staande gehouden om huidskleur

De politie verklaart inderdaad fout te zitten bij de staandehouding van rapper Typhoon in Zwolle vandaag rond 15:30 uur. De artiest klaagde over 'etnisch profileren' in een bericht op Instagram nadat hij aan de kant was gezet in zijn auto. Politiewoordvoerder Ruud Visser zegt dat de gebeurtenis slecht afstraalt op zijn hele organisatie.

Update 11.30 uur:
Rapper Typhoon wil niet meer reageren op het bericht van de politie. Volgens de manager van Typhoon zit de artiest momenteel in een huisje om muziek te maken met een aantal anderen en wil hij zich daar op focussen. ,,Alles wat hij wilde zeggen, staat in zijn post op Instagram.''

Aan het eind van hun dienst hebben de betrokken agenten een briefing gehad met hun leidinggevende. ,,Huidskleur is daarbij als één van de redenen genoemd voor de staandehouding van Typhoon, terwijl dat juist absoluut niet is wat de politie wil", vertelt Visser. ,,Wij gaan hier niet over liegen: dit had niet mogen gebeuren."

De twee agenten die Typhoon staande hielden, deden dat op basis van de politieterm 'opmerkelijk bezit'. ,,Dan moet je denken aan zaken als een lage leeftijd in combinatie met een dure auto, maar zeker niet aan de huidskleur", legt Visser uit. Om iemand als verdachte te kunnen aanmerken, moeten agenten een redelijk vermoeden van schuld aan een strafbaar feit hebben. 

Het gebeurt regelmatig dat de politie mensen verder controleert als een vermoeden bestaat dat er iets niet klopt. In dit geval dachten de dienders beet te hebben omdat ze een jongeman in een erg dure auto zagen rijden. Dat is normaal gesproken een verdachte combinatie, alleen vandaag maakten de agenten de verkeerde beslissing: ,,Huidskleur is juist dé indicator die daar niet bij hoort", zegt Visser.

Excuses

De twee surveillanten hebben te horen gekregen van hun leidinggevende dat zij de rapper niet hadden mogen staande houden op basis van zijn huidskleur. Visser zegt dat deze casus uitgebreid binnen de politie besproken zal worden om herhaling te voorkomen. ,,Andere agenten vinden ook dat dit slecht op de hele politie afstraalt", zegt Visser. ,,Misschien zoeken we nog contact met Typhoon persoonlijk om onze excuses aan te bieden, dat doen we niet via de media."

Overigens zagen de dienders meteen toen ze het voertuig naderden dat ze met de in Zwolle goed bekende rapper te maken hadden en niet met een verdachte. ,,Ze beseften meteen dat ze de verkeerde hadden." Daarna volgde volgens Visser dan ook een informeel gesprek, en geen onderzoek naar strafbare feiten. Typhoon zou aan het eind van het gesprek zelf gevraagd hebben wat nou de reden was dat hij aan de kant moest. Op dat moment hebben de politiemensen gezegd dat zijn kleur daar iets mee te maken had, erkent Visser.

Niet kwetsen

Hollende kleurling

Iemand als verdachte zien vanwege zijn huidskleur mag niet. Een voorbeeld daarvan is het 'Hollende kleurling-
arrest' uit 1977. Agenten zagen toen in Amsterdam een 'kleurling' uit een café komen rennen dat bekend stond
als drugskroeg. Op basis daarvan spraken ze de man aan en fouilleerden hem. Later oordeelde een rechter dat
de dienders de man nooit staande hadden mogen houden. De verdachte ging daarom vrijuit, zelfs al had hij heroïne in zijn zak.

Visser betreurt dat Typhoon een naar gevoel heeft overgehouden aan de ervaring. Volgens hem is de politie er voor iedereen. ,,Als iemand wordt staande gehouden is dat nooit om iemand te kwetsen. Ik kan me voorstellen dat je je in een bepaalde hoek gezet voelt, maar dat kan nooit onze bedoeling zijn." Het is volgens Visser algemeen bekend onder agenten dat etnisch profileren niet toegestaan is.

Steun van BN'ers
De aanhouding maakt de tongen los op Twitter. De Zwolse rapper krijgt veel bijstand van bekende en minder bekende Twitteraars. Zo schrijft bn'er Tim Hofman: ,,Typhoon heeft succes, koopt mooie auto, wordt staande gehouden door politie: 'bestuurder matched niet met auto.' gadver." Ook politicus en fractieleider van GroenLinks Jesse Klaver reageert op Facebook op de kwestie. "Als de afgelopen weken één ding laten zien is het dat racisme diep in onze samenleving zit."

Ondanks de betreurenswaardige gang van zaken vandaag is Typhoon ook bij de politie erg populair als artiest, vertelt Visser. ,,Typhoon is gewoon een hardwerkende muzikant en geen verdachte. We luisteren graag naar zijn nieuwe plaat", besluit hij.