Volledig scherm
© reuters

Politie vreesde voor doden op station Keulen

UpdateDe politie in Keulen vreesde op oudejaarsavond dat er gewonden en zelfs doden zouden vallen in de chaos rond het station in de stad. In de stationshal en op het plein voor het station naast de beroemde Kölner Dom werden vrouwen beroofd en aangerand, maar dit werd pas een paar dagen later wereldkundig gemaakt door de Duitse autoriteiten. In een eerste persbericht op nieuwjaarsdag sprak de politie zelfs nog van een 'vreedzame' stemming.

Volledig scherm
© EPA
Quote

Vrouwen moesten spitsroeden lopen door de zwaar dronken massa mannen op een manier zoals niet te beschrijven is

Politiechef
Volledig scherm
© getty

Uit een intern verslag van die avond bleek donderdag echter dat de politie ook die avond al wist dat het niet bepaald vreedzaam was rond het station. De politie bood vrouwen die uit de menigte waren gevlucht zelfs onderdak op het politiebureau.

,,Vrouwen met en zonder begeleiding moesten niets minder dan spitsroeden lopen door de zwaar dronken massa mannen op een manier zoals niet te beschrijven is'', schreef een politiechef die dag in een intern verslag.

Aangiften
Ongeveer een kwart van de inmiddels 121 aangiftes die in Keulen zijn gedaan over de handtastelijkheden en berovingen rond oud en nieuw op het station, gaan over aanrandingen. Er zijn twee gevallen van verkrachting aangegeven. Dit zei een politiewoordvoerder donderdag. De politie heeft naar eigen zeggen tot dusverre zestien verdachten op het oog. Zij zouden zich een week geleden schuldig hebben gemaakt aan het seksueel mishandelen en het beroven van vrouwen op het station.

Talrijke groepjes jonge mannen belaagden, betasttten of beroofden rond de jaarwisseling vrouwen in en voor het station van Keulen. De daders zouden van buitenlandse komaf zijn. De woordvoerder zei dat de Keulse politie voorlopig geen mededelingen meer wil doen over deze zaak. De politie bespreekt die nu met het ministerie van Binnenlandse Zaken van de betrokken deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het parlement van de deelstaat buigt zich er maandag over. De politie wil zeker tot die tijd niets meer kwijt over de zaak.

Burgerwachten
Eerder vandaag werd bekend dat de gemelde aanrandingen rond oud en nieuw in meerdere Duitse steden leiden tot de vorming van burgerwachten. Dit meldde de Rheinische Post donderdag vanuit Düsseldorf. Een groep op het sociale medium Facebook wil bij grote evenementen gaan patrouilleren in Düsseldorf 'om vrouwen in nood bij te staan'.

In slechts één dag sinds de lancering van dit initiatief hebben zich al duizend vrijwilligers voor deze burgerwacht gemeld. Volgens de organisatie is die niet politiek en niet gewelddadig. Uit de aangemelde leden wordt een groep geselecteerd die zaterdag als eerste op patrouille gaat.

De politie van Düsseldorf is niet blij met het initiatief. Een woordvoerder beklemtoonde dat het de politie is die voor openbare veiligheid moet zorgen. Het is niet de bedoeling dat burgers naar overtreders van de wet gaan zoeken. De politie is niet tegen burgers die zich moedig verweren en voor hun standpunt uitkomen, maar zal wel optreden tegen zelfbenoemde burgerwachten, aldus een woordvoerder.

Motorbendes
De initiatiefnemer van 'Düsseldorf passt auf' benadrukte dat de patrouilles niet zijn bedoeld om eigen rechter te spelen, maar enkel ,,om aanwezig en oplettend te zijn''. De Rheinische Post meldde verder dat uit berichten op sociale media blijkt dat de burgerwacht de steun heeft ,,van aanhangers van motorclubs die het niet nauw nemen met de beginselen van de rechtsstaat''.