Volledig scherm
PREMIUM
© Marco Okhuizen

Politiek verandert in stuurloze freakshow

ColumnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Quote

We beoordelen de nieuwko­mers nu op hun oneliners en gedachte­goed

Er bestaan geen algemene voorwaarden waaraan politici moeten voldoen. Het kenmerk van een gezonde democratie is dat zij voor iedereen toegankelijk is, zelfs voor mensen die in het verleden een moord hebben gepleegd en daarvoor hun straf hebben uitgezeten. En ook al denken aspirant-politici nagenoeg hetzelfde over bepaalde onderwerpen, toch kunnen zij alsnog verschillende partijen beginnen.  

Deze vrijheid heeft een enorme versplintering opgeleverd, met name aan de rechterkant van het politieke spectrum. Veel mensen vinden het lachwekkend worden en roepen om een kiesdrempel, iets wat me zeer wenselijk lijkt, temeer omdat iedere notoire dorpsgek, carrièretijger en internethooligan tegenwoordig ambities heeft om zitting te nemen in de Tweede Kamer.

Het parlement moet geen gesloten bastion worden waar alleen plek is voor mensen uit een old boys network. Maar het andere uiterste is dat iedere rebel die ooit een rake tweet heeft geplaatst zich blijkbaar geschikt genoeg acht om een hele stroming burgers in de samenleving te vertegenwoordigen. We beoordelen de nieuwkomers nu op hun oneliners en gedachtegoed. Maar niemand kijkt op basis waarvan al die avonturiers een gooi doen naar een politieke loopbaan.

Wat is hun staat van dienst? Ze hebben hun bestuurlijke sporen nergens verdiend en kunnen ook niet bogen op een geslaagde carrière in het zakenleven, maar denken wel even de democratie te kunnen beïnvloeden met scherpe opinies die in het verleden op social media scoorden. Het is een totale minachting van het ambt van politicus. Er is genoeg reden voor ontevredenheid over hoe bepaalde zaken in onze samenleving de afgelopen jaren zijn verlopen, niet zelden voelde de burger zich verraden en in de steek gelaten, en minstens zo vaak werd er een kloof gevoeld tussen de elite en gewone burgers.