Volledig scherm
© thinkstock

Politiek wil regels aanscherpen voor agressieve honden

Na een aantal ernstige incidenten met agressieve honden in korte tijd, is ook voor politieke partijen de maat vol. De regels voor het houden van de beesten moeten worden aangescherpt.

Quote

Mensen moet gaan nadenken hoe ze met hun vechthond omgaan. En als het ernstig misgaat, mag er best een celstraf volgen

Rudmer Heerema, VVD-Kamerlid

De kans dat dat gebeurt, is reëel. Niet alleen de Tweede Kamer roept om maatregelen. Staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) heeft voor de zomer aan de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) gevraagd om voorstellen te doen voor 'specifieke voorschriften voor het mogen houden van bepaalde risicovolle honden'.

Tot zeven jaar geleden kende Nederland een verbod op het houden en fokken van een aantal vechtrassen, maar dat leidde niet tot minder bijtincidenten. Het toenmalige kabinet besloot daarom het verbod maar in te trekken. Sindsdien geldt: een beest dat zich agressief gedraagt, kan door de politie of de burgemeester worden gemuilkorfd of afgemaakt. Probleem is dat elke gemeente een andere plaatselijke verordening heeft. Reden voor Van Dam om een landelijk protocol aan te kondigen over hoe incidenten worden geregistreerd en hoe er met agressieve honden moet worden omgegaan.

Kinderen vaakst slachtoffer
Want hoe vaak het mis gaat, weet niemand precies. Uit oude cijfers blijkt dat in ons land elk jaar zo'n 150.000 mensen worden gebeten. Gemiddeld is zo'n 30 procent van die incidenten ernstig. Kinderen zijn het vaakst het slachtoffer. Deze cijfers zijn volgens Just De Wit van de Koninklijke Hondenbescherming echter vervuild, omdat ook gevallen waarbij een verwonding is opgelopen bij het spelen meegeteld worden.

Wat we wel weten, is het aantal honden dat jaarlijks in beslag wordt genomen. Daaruit blijkt overigens geen stijging van het aantal incidenten, al zitten daar weer niet de gegevens van de eerste helft van dit jaar in verwerkt. In 2013 werden er 110 honden in beslag genomen, in 2014 waren dat 80 honden en in 2015 waren het er 75.

Quote

Agressieve honden bestaan niet. Wél agressief gemaakte honden door slechte mensen, en die moet je keihard aanpakken

Dion Graus, PVV-Kamerlid

Striktere regels hondenbezitters
Nu worden eigenaren nauwelijks aangepakt als hun beest slachtoffers maakt. Wel worden de honden in beslag genomen of afgemaakt. De Kamer vindt dat niet genoeg. Naar aanleiding van het jongste incident, waarbij vier rottweilers een peuter aanvielen, willen de partijen dat minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie bekijkt of zwaardere straffen en striktere regels nodig zijn voor hondenbezitters.

VVD en PVV willen dat gevangenisstraffen worden opgelegd aan eigenaren die door bewust of onbewust slecht handelen mensen in levensgevaar hebben gebracht. Bijvoorbeeld door honden te belonen bij agressief gedrag, maar ook door ze makkelijk te laten ontsnappen of expres los laten lopen. ,,Zo'n beest wordt dan een wapen", zegt VVD-Kamerlid Rudmer Heerema. ,,Mensen moet gaan nadenken hoe ze met hun vechthond omgaan. En als het ernstig misgaat, mag er best een celstraf volgen."

Volgens PVV-Kamerlid Dion Graus bestaan slechte honden niet. ,,Wél agressief gemaakte honden door slechte mensen, en die moet je keihard aanpakken." Hij denkt dan aan een levenslang verbod op het houden van dieren.

Verplichte omgangscursus
PvdA en SP zijn voorstander van een verplichte omgangscursus voor bazen van vechthonden. De Dierenbescherming heeft onlangs al gepleit voor deze maatregel, ook omdat veel vechthonden uiteindelijk in het asiel belanden. ,,Wij vinden een keurmerk voor hondenscholen verder een goed idee, dan weet iedereen waar-ie aan toe is," zegt Tjeerd van Dekken (PvdA). ,,Maar het belangrijkste is dat houders van gevaarlijke dieren zich beter bewust worden van de risico's", stelt CDA'er Jaco Geurts.

Overigens kan de baas van een gevaarlijke hond volgens de huidige wet al een celstraf van maximaal een half jaar of hoge geldboete krijgen. Diverse politici vragen zich echter af hoe vaak deze straffen worden uitgedeeld.