Volledig scherm
Gerard Bouman (links) en Herman Bolhaar tijdens een persbijeenkomst over het jaarverslag van het Openbaar Ministerie. © anp

Politietop Nederland verdient duizenden euro's meer dan OM

De politietop verdient tienduizenden euro's per jaar meer dan hun collega's van het Openbaar Ministerie. Het verschil wordt dit jaar nóg groter, omdat grootverdieners bij de politie profiteren van een lucratieve pensioendeal. Dat blijkt uit onderzoek door deze krant.

Quote

Voor de samenleving en agenten op straat is het onethisch en ongeloofwaardig

Ahmed Marcouch. kamerlid PvdA

Het salarisverschil is opmerkelijk, omdat het Openbaar Ministerie leiding geeft aan de politie in opsporingszaken. De hoogste baas van het Openbaar Ministerie, Herman Bolhaar, ontving vorig jaar ruim 175.000 euro. Daarmee valt hij onder het ministersalaris van 178.000 euro. De inmiddels opgestapte korpschef van de Nationale Politie, Gerard Bouman, streek het afgelopen jaar bijna 200.000 euro op.

Pijnlijk
Volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) mogen topambtenaren niet meer verdienen dan een minister. Toch incasseerden zeven politiemensen, inclusief Bouman, vorig jaar fors meer. Bij het OM krijgt geen enkele aanklager meer dan 178.000 euro. ,,Pijnlijk", vindt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. ,,Dit is niet uit te leggen aan mensen op de werkvloer. De politie zou een voorbeeld moeten nemen aan het Openbaar Ministerie. Juridisch gezien houdt de politietop zich misschien aan de regeltjes, maar voor de samenleving en agenten op straat is het onethisch en ongeloofwaardig."

Welten
De meest verdiende politiemedewerker is Bernhard Welten. Als adviseur van de korpsleiding streek hij vorig jaar ruim 255.000 euro op. Welten hoeft geen salaris in te leveren, omdat hij zich beroept op afspraken uit zijn tijd als hoofdcommissaris in Amsterdam. Opvallend genoeg zal Welten er dit jaar flink op vooruit gaan. Dat is het gevolg van een lucratieve pensioendeal, vastgelegd in de nieuwe politie-cao. Door de deal loopt het verschil in salaris tussen de politietop en het OM verder op.

Quote

Ik vind dit opgehoord en verwacht dan ook dat de minister deze ongekend hoge salarissen eens aanpakt

Nine Kooiman, SP
Volledig scherm
Nine Kooiman (SP) © anp

Compensatie
Kern van deze pensioendeal is dat grootverdieners bij de politie gecompenseerd worden voor een wet die bepaalt dat werknemers over hun inkomen boven 100.000 euro geen pensioen meer opbouwen. Die wet ging in op 1 januari 2015 en leidde ertoe dat de politietop fors minder pensioen opbouwde.

Wat de grootverdieners dit jaar minder aan pensioen ontvangen, krijgen ze bovenop hun salaris uitbetaald. Het gaat om bedragen tot 20.000 euro per persoon. De compensatie geldt ook voor 2017. Daarna worden nieuwe cao-afspraken gemaakt. In totaal kost de deal enkele miljoenen euro's.

Absurd
SP-Kamerlid Nine Kooiman vindt dat de pensioencompensatie voor de politietop regelrecht ingaat tegen de opzet van de WNT, namelijk om topsalarissen binnen de overheid in te perken. ,,Het is absurd dat de politietop dit soort bonussen kan binnenharken", aldus Kooiman. ,,Veel politietopmensen verdienen al meer dan een minister, terwijl de gehele politieorganisatie fors moet bezuinigen en agenten weg moeten. Ik vind dit opgehoord en verwacht dan ook dat de minister deze ongekend hoge salarissen eens aanpakt."

Zoet en zuur
Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie erkent dat de politiesalarissen dit jaar fors stijgen als gevolg van de cao-afspraak. ,,Een cao is een kwestie van geven en nemen, een akkoord waar zowel voor de werkgever als voor de werknemer zoet en zuur in zit", aldus een woordvoerder van het ministerie. ,,In de totale context van deze cao staat de minister achter deze afspraak."

De politie is niet de enige overheidssector die het inleveren van pensioenpremie heeft gecompenseerd. Ook topambtenaren van Veiligheid en Justitie en rechters krijgen er sinds dit jaar een schep salaris bovenop.