Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Phantasialand

Pretpark weigert man met één hand in achtbaan: ‘Ik was flabbergasted’

John de Haan (31) uit Eindhoven is gisteren tot zijn grote teleurstelling uit multi-lanceer-achtbaan Taron in het Duitse pretpark Phantasialand gezet omdat hij maar één hand heeft. ,,Ik doe zelfs dingen die sommige mensen met twee handen niet eens kunnen.”

Volledig scherm
© Privéfoto

Hij zat al in het karretje. De beugel was dichtgeklikt. Het pretparkpersoneel was een eerste keer langsgelopen om te kijken of iedereen goed zat voor de rit. Bij de tweede check zagen ze ineens dat De Haan wat mist. Hij moest uitstappen.

,,’Dat meen je niet’, dacht ik. Ik kon niet eens reageren, zo flabbergasted was ik. Teleurgesteld ging ik terug naar mijn vrouw die zat te wachten. Het is een hele gave achtbaan, ik wilde er graag in”, vertelt De Haan. Zijn vrouw zei dat hij dan maar in de andere achtbaan moest gaan: ‘Die vind je ook leuk’.

Maar daar werd De Haan al bij de ingang geweigerd. ,,Dat was gewoon een familieachtbaan. Ik snap er niets meer van. Iedereen zit toch in een achtbaan met zijn handen omhoog. Dan heb je toch geen vertrouwen in je eigen attracties, dan had je de beugels beter moeten maken.”

Gehaktmolen

Volledig scherm
© Privéfoto

De Haan heeft in het dagelijks leven juist nul last van het ontbreken van zijn hand. ,,Ja een spijker in een muur slaan kan ik niet, maar daar vergaat de wereld niet van”, zegt de rijinstructeur, die zijn hand acht jaar geleden verloor in een gehaktmolen. Hij deed zelfs mee aan de Strong Viking Obstacle Run en Mud Masters. ,,Het heeft mij ook veel goede dingen gebracht. Het is geen kwestie van wat ik wel of niet kan.”

De Haan voelde zich niet aangesproken door het bord bij de ingang van de achtbanen van Phantasialand met informatie voor mensen met ‘special needs’. ,,Ik heb helemaal geen hulp nodig. Ik voel me ook niet anders. Ik doe alles gewoon. Ik had het niet eens in de gaten.” 

Kwetsend

Volledig scherm
© Privéfoto

Woordvoerder Friso de Jong van Phantasialand erkent dat zo’n situatie voor niemand prettig is. ,,In Duitsland hebben we strengere veiligheidsnormen dan normaal in Nederland. We moeten ons houden aan de regels van het technische inspectieorgaan en de veiligheidseisen die fabrikanten van attracties ons opleggen”, legt hij uit. ,,Te allen tijde moeten bezoekers zelf in en uit de attractie kunnen stappen. Ook als er plots midden op de rails moet worden geëvacueerd. Ook mag je jezelf of anderen niet in gevaar brengen als het langer duurt, bijvoorbeeld als je je niet kunt vasthouden.”

Volgens De Jong moeten de medewerkers van het attractiepark op één ding het meest letten en dat is de veiligheid. ,,Zij kunnen niet inschatten wat iemand wel of niet kan. Op dat moment moeten ze een beslissing maken, die kwetsend kan zijn voor iemand.”

Begin van dit seizoen heeft het pretpark juist alle attracties opnieuw bekeken met het oog op bepaalde beperkingen, zoals geen zicht of een zwangerschap. ,,Daar naar gekeken mag meneer De Haan nog steeds niet in de Taron, maar in de tweede familieachtbaan zou hij wel kunnen”, aldus de Jong, die ook wijst op een formulier dat bezoekers met een beperking bij de klanten- of gastenservice in kunnen vullen waarmee ze aantonen dat ze zich bewust zijn van het risico. ,,In zijn specifieke geval snap ik wel dat meneer De Haan zich niet aangesproken voelt bij ‘special needs’.” Het pretpark gaat dat nog een keer bekijken.

De Haan krijgt een deel van het geld voor de entreekaartjes terug en er is aangeboden dat hij in de zomer met het gezin terug mag komen. Daar is de Eindhovenaar tevreden mee. ,,Nu kan ik er iets mee en in de toekomst gaat het dus ook duidelijker worden voor andere mensen.”

Hij had ondanks zijn gemiste achtbaanritjes uiteindelijk wel een leuke dag met zijn gezin in het pretpark. ,,De kleine had het leuk, dat maakt het goed. Ik werd alleen even met mijn neus op de feiten gedrukt, voor de rest heb ik daar geen moeite mee. Ik ben nog nooit bij een achtbaan geweigerd.”