Volledig scherm
Voor een gemiddelde WA-verzekering betaalde je in mei een jaarpremie van 545 euro. © anp

Prijs autoverzekering stijgt explosief

Autoverzekeringen worden in ijltempo duurder. Een WA-verzekering kost bijna 20 procent meer dan een halfjaar terug. Verzekeraars spreken van een inhaalslag.

Voor een gemiddelde WA-verzekering betaalde je in mei een jaarpremie van 545 euro. In december, nog geen halfjaar eerder, was dat 456 euro: een verschil van 19 procent. De cijfers zijn afkomstig van vergelijkingssite Independer. Volgens Independer hebben nog niet alle verzekeraars de premies verhoogd, maar  de verwachting is dat dat wel gebeurt.

Voor varianten waarbij ook schade aan het eigen voertuig is meeverzekerd, zijn de verschillen iets kleiner, maar nog steeds fors. Gerekend over alle verzekeringstypes zijn de premies sinds december met 13 procent gestegen.

Voor jongeren gelden nog forsere prijsstijgingen.

Quote

De autoverze­ke­rings­markt lijdt al jaren verlies. In 2014 was er al een tekort van 400 miljoen. Dat is niet houdbaar

Woordvoerder Verbond van Verzekeraars

Inhaalslag
Volgens Ruud Martens van de vergelijkingssite grijpen de aanbieders te snel naar premieverhogingen. ,,Verzekeraars zouden kunnen kijken hoe ze hun kosten verder kunnen verlagen."

Een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars stelt dat sprake is van een inhaalslag. ,,De autoverzekeringsmarkt lijdt al jaren verlies. In 2014 was er al een tekort van 400 miljoen. Dat is niet houdbaar."

Concurrentie
Oorzaak is volgens het verbond de hevige concurrentie. ,,Om marktaandeel te winnen zijn verzekeraars gezakt met hun premie."

Toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) sprak eerder dit jaar al zijn zorgen uit over deze concurrentieslag en kondigde aan met de verzekeraars in gesprek te gaan. Getuige de premiestijgingen is daar gehoor aan gegeven.