Volledig scherm
© anp

'Prijs pakje sigaretten moet naar 23 euro'

De accijns op sigaretten moet met 5 procent per jaar omhoog. Het aantal rokers zal dan halveren en het levert de samenleving jaarlijks 1,7 miljard euro op.

Quote

Kortgele­den zijn de pakjes al met afschrik­wek­ken­de plaatjes ingevoerd en supermark­ten halen sigaretten­pak­jes nu uit het zicht

KWF-directeur Michel Rudolphie

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit Maastricht, het RIVM en het Trimbos Instituut in opdracht van KWF Kankerbestrijding. De onderzoekers hebben exact doorgerekend wat antirookmaatregelen opleveren en kosten. 

Bij ongewijzigd beleid zal het aantal rokende Nederlanders - nu zo'n 3,9 miljoen mensen, een vijfde van de bevolking - nauwelijks dalen. In 2050 paft dan nog steeds één op de zes Nederlanders. De zorgkosten nemen met 2,5 miljard toe.

Beduidend gunstiger is het als de overheid het aantal antirookcampagnes fors opvoert, en de accijnzen ongemoeid laat. 

Ziekteverzuim

Het aantal rokers neemt dan af met enkele honderdduizenden, in 2050 ruim 7 procent minder dan nu. Minder mensen krijgen longkanker, hart- en vaatziekten of COPD en het ziekteverzuim daalt, maar het rijk vangt ook minder accijns. Netto gaat de economie er zo in 2050 toch 194 miljoen euro per jaar op vooruit.

Het optimale scenario is een mix van belastingen en ontmoedigingsmaatregelen. Als de tabakstaks jaarlijks met 5 procent stijgt, keldert het aantal rokers spectaculair naar 7,7 procent. Dat zijn een kleine 2,5 miljoen rokende landgenoten minder dan nu. Minder ziekten en een hogere arbeidsproductiviteit leveren de samenleving 1,7 miljard euro per jaar op. Volgens dit ideaalplaatje kost een pakje in 2050 23 euro, een bedrag dat tot over de 100 euro stijgt als wordt gekozen voor een jaarlijkse accijnsverhoging van 10 procent.

'Positieve ontwikkeling'

KWF Kankerbestrijding is blij met de bevindingen. Die ontkrachten het veelgehoorde fabeltje dat rokers goed zijn voor de maatschappij, omdat ze de schatkist spekken en eerder doodgaan. ,,Dit bewijst dat tabaksontmoedigende scenario's de gezondheid bevorderen en tegelijk financieel aan de samenleving bijdragen", zegt KWF-directeur Michel Rudolphie. 

Rudolphie, die het onderzoek vanmiddag aanbiedt aan staatssecretaris Van Rijn, roept het kabinet op om blijvend te investeren in tabaksontmoediging. Volgens het KWF zit er voor het eerst sinds tijden weer wat schot in het antirookbeleid. ,,Kortgeleden zijn de pakjes met afschrikwekkende plaatjes ingevoerd en supermarkten halen sigarettenpakjes nu uit het zicht. Ook is er dit jaar een accijnsverhoging op shag geweest. We hopen dat deze positieve ontwikkeling zich voortzet."

  1. Waarom zeggen alle psychiaters ‘ja’ tegen mdma?
    Video

    Waarom zeggen alle psychia­ters ‘ja’ tegen mdma?

    Mdma is al jaren de populairste partydrug in Nederland. Ondanks dat het op de opiumlijst staat, zien wetenschappers ook de medische potentie. De positieve effecten van mdma - het maakt je socialer en minder geremd - zouden namelijk ook kunnen helpen bij de behandeling van psychiatrische stoornissen. Psychofarmacoloog Kim Kuypers (Universiteit Maastricht) onderzoekt dit. ,,De sociale effecten van mdma zou de gesprekken tussen patiënt en psychiater ten goede kunnen komen.”