Primeur: escaperoom in ziekenhuis

Training personeelHet Spaarne Gasthuis in Hoofddorp heeft een primeur: een 'escaperoom' in een ziekenhuis. Van chirurg tot schoonmaker komt alleen die kamer uit als ze onder tijdsdruk de juiste ehbo-handelingen verricht.

Quote

Routine. Wanneer een patiënt diarree heeft - en dat gebeurt nogal vaak - moeten we alles desinfecte­ren

Verpleegkundige Neeltje de Vries

De collega die zijn vinger door een onbekend goedje op de grond haalde, en vervolgens ook nog aflikte, zakte zeker voor de test. Die fout maken vier dames vandaag niet. Nog voordat doktersassistent Margriet Weijzig een geel drabje op de grond kan aanraken, worden haar een paar plastic handschoenen aangereikt door Neeltje de Vries, verpleegkundige op de interne geneeskundeafdeling. ,,Routine," verklaart ze. ,,Wanneer een patiënt diarree heeft - en dat gebeurt nogal vaak - moeten we alles desinfecteren. Dat betekent: handschoenen en schort aan."  

Het Spaarne Gasthuis is het eerste ziekenhuis dat een ontsnappingskamer heeft gebouwd voor zijn personeel. Ze wilde dat alle 4200 medewerkers, van een topchirurg tot de schoonmaakploeg, eerste hulp kan verlenen en besloot hun kennis op een ludieke manier bij te spijkeren. De teams moeten, aan de hand van allerlei hints in de kamer, zes vragen beantwoorden over gevaarlijke stoffen, reanimatie en het ontruimingsplan van het ziekenhuis. Ook moet een diagnose bij een onbekende patiënt worden gesteld. De antwoorden leveren samen een code op, waarmee de deelnemers uit de kamer moeten ontsnappen binnen een half uur.