Programmeren voor kleuters: aan de slag met algoritmen
Basisschoolbesturen hebben zelf lessen programmeren voor de allerkleinsten gemaakt. Zonder dat er een beeldscherm aan te pas komt, leren zelfs kleuters denken als een apparaat. 'Een computer denkt namelijk ook in stapjes.'
Haren vlechten, dat gaat ook in stapjes. Je maakt een staart en pakt een stiekje
Mobiele telefoons, televisie, huishoudelijke apparatuur; we doen steeds meer automatisch. Daarom sorteren basisscholen voor op een toekomst vol technische snufjes. Die moeten de kinderen van nu leren begrijpen.
En daar kan je niet vroeg genoeg mee beginnen, vinden ze op openbare basisschool Lyts Libben in Berlikum. In groep 1/2 leren de kleintjes nu al programmeren. Maar een computer of tablet is de grote afwezige tijdens de les. ,,Het gaat om de grammatica van het programmeren, dat de leerlingen leren in stapjes te denken,'' verklaart directeur Janneke Grijpma.
Samenwerken
Hoe dat gaat? Juf Wike tovert een groen vel papier met 16 vakken erop getekend tevoorschijn, en legt dat op tafel. De kleintjes zitten in een kring om haar heen. ,,Ik heb hier een hond, en een waterbak. Jullie moeten de pijltjes zo neerleggen dat de hond bij de waterbak komt,'' legt ze uit. Maar schuine stapjes zijn verboden.
De kleintjes steken hun vinger zo hoog mogelijk in de lucht om de beurt te krijgen. Maya (6) mag een poging doen. Geconcentreerd legt ze drie pijltjes naar voren neer en twee opzij. ,,Wie denkt dat Maya het goed heeft gedaan?'' vraagt juf Wike. Nee, haar klasgenoten zijn het er niet allemaal mee eens. Nynke mag de fout herstellen. ,,Er hoort een extra pijltje opzij bij,'' zegt ze. En inderdaad, dan komt de hond wel bij de waterbak.
Is dit programmeren? Ja, dat is het, zegt de juf. ,,Een computer denkt namelijk ook in stapjes.'' Bovendien krijgen ze andere vaardigheden mee: kritisch denken, samenwerken, problemen oplossen. ,,Volwassenen vragen snel iemand om hulp als ze iets niet voor elkaar krijgen. Kinderen gaan zelf aan de slag en ze krijgen het nog voor elkaar ook,'' merkt Grijpma.
Via het programmeren leren leerlingen bijvoorbeeld problemen op te knippen in stukjes en zelf op te lossen. Scholen die wél een beeldscherm in de klas willen gebruiken, kunnen zelf nieuwe lessen toevoegen. ,,Als ze de manier van denken begrijpen, is het makkelijker om op een computer te programmeren,'' zegt Remco Pijpers van Kennisnet.
De afgelopen 4 weken testte Lyts Libben de lessen programmeren in alle groepen. Over 2 weken kunnen alle basisscholen in Nederland de leerlijn raadplegen.
De roep om geschikt lesmateriaal kwam vanuit het onderwijs zelf. Bij Kennisnet en brancheorganisatie PO Raad klopten tal van scholen aan voor advies. Wat moeten ze de kinderen leren op het gebied van programmeren? Hoe toetsen ze de kennis? ,,Scholen boden ad hoc lessen programmeren aan. Ze misten materiaal dat ze gestructureerd en ook bij rekenen of taal kunnen gebruiken,'' aldus woordvoerder Annemieke Kooper van de PO Raad.
Computerexpert
Twee schoolbesturen in Gelderland en Friesland gingen met de vragen aan de slag. Samen met SLO, het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling, maakten ze een pakket voor de groepen 1 tot en met 8 én de onderbouw van het voortgezet onderwijs. ,,Nu sluiten de lessen in al die leerjaren op elkaar aan,'' zegt Allard Strijker, leerplanontwikkelaar ict. Vanaf groep 1 gaan ze aan de slag met algoritmen en het herkennen van patronen.
Met de lessen hoopt de Friese Onderwijsgroep Fier, die meebouwde aan de lessen, de kinderen klaar te stomen voor een toekomst vol apparaten. ,,20 jaar geleden vond je het geweldig als kinderen een powerpoint konden maken in groep 8. Nu leren ze dat al in groep 4. De ontwikkelingen gaan zo snel,'' verklaart directeur-bestuurder Mark Vrolijk. Dat betekent niet dat alle kinderen computerexpert moeten worden. ,,Mijn kinderen denken dat geld uit de muur komt. Ze moeten leren begrijpen hoe dat werkt,'' zegt Grijpma.
De kleuters op Lyts Libben zijn goed op weg. ,,Wat doen jullie in stapjes?'' vraagt juf Wike. Danique springt op: ,,Haren vlechten!'' Klasgenoot Bente vertelt: ,,Ik maakte eerst een staart. Toen deed ik de ene kant over de andere en zo verder. En toen deed ik er weer een stiekje in.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video29
Roep om statiegeld op álle drankverpakkingen: ‘Alles waar een dop of deksel op zit’
Op alle drankverpakkingen zou statiegeld moeten zitten, niet alleen op blikjes en plastic flessen. Dit zeggen milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux (RNB) en zwerfafvalexpert Dirk Groot naar aanleiding van de invoering van statiegeld op blikjes. -
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
PREMIUMMet video135
Bijstand fors omhoog, weg met toeslagenstelsel: gemeenten eisen dat kabinet positie lage inkomens verbetert
Gemeenten eisen dat het kabinet de inkomenspositie van lage inkomens snel fors verbetert. Als minima komende jaren niet substantieel meer te besteden krijgen ontstaat er een nieuwe onderklasse die de maatschappij verder verdeelt, vrezen zij. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Met video
Familie, omroepen en taalgenootschap staan in rouwadvertentie stil bij Wim de Bie (83)
De nabestaanden van Wim de Bie alsook de NPO, VPRO en het Genootschap Onze Taal staan in rouwadvertenties in de NRC en Volkskrant van woensdag stil bij het overlijden van de televisiemaker. De Bie, vooral bekend van het duo Van Kooten en De Bie, overleed maandag op 83-jarige leeftijd.
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
-
-
Frankrijk verbiedt e-step voor kinderen tot 14 jaar
Frankrijk verbiedt de elektrische step voor iedereen onder de 14 jaar. Verder gaan de boetes voor overtredingen met de e-step fors omhoog. -
Belastingdienst wilde duizenden bewoners ten onrechte huurverlaging geven
De Belastingdienst wilde duizenden bewoners van sociale huurwoningen ten onrechte een huurverlaging geven. Woningcorporaties wezen de fiscus hierop, waarna de fout kon worden hersteld. Dat bevestigt een woordvoerster van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Wonen.