Volledig scherm
Lea Bouwmeester stapt uit het parlement. © ANP

PvdA'er Lea Bouwmeester verlaat na 10 jaar parlement

Door de wol geverfd PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester verlaat na de verkiezingen de politiek, brengt ze vandaag naar buiten. ,,Het is tijd voor iets anders."

Quote

De politiek is de laatste jaren harder en sneller geworden, daar was ik ook onderdeel van

Lea Bouwmeester

Bouwmeester (36) heeft dan ruim tien jaar in het parlement gezeten, naar eigen zeggen vooral met oog voor de zwakkeren in de samenleving. Toch moest ze als Kamerlid van een coalitiepartij met de belangrijke zorgportefeuille de laatste jaren ook concessies doen.

,,De politiek is de laatste jaren harder en sneller geworden, daar was ik ook onderdeel van. Het vergt vasthoudendheid en doorzettingskracht om echt goede oplossingen te vinden. Mijn partij heeft zichzelf niet geliefd gemaakt omdat we het hebben aangedurfd moeilijke beslissingen te nemen. Zodat de zorg goed georganiseerd en betaalbaar blijft. Die verantwoordelijkheid hebben we bewust genomen."

Samenleving

Quote

Het past allemaal bij de passie die nog steeds vurig brandt

Lea Bouwmeester

Of een volgend kabinet dezelfde keuzes maakt, vraagt Bouwmeester zich oprecht af. ,,Ik maak me zorgen over de rechtse meerderheid die zich aftekent. Een kabinet met CDA, VVD en D66 is een gevaar voor de zwakkeren in de samenleving, die het niet zelf redden. Ik vraag me of zij hun hoofd straks nog boven water kunnen houden. Maar: wie weet komt er heel snel weer een linkse meerderheid.''

Bouwmeester denkt als volgende stap aan een baan bij een organisatie in de samenleving die een groep, mening of belang behartigt. ,,En ik zie nu op het gebied van vernieuwing in de zorg ook mooie dingen gebeuren. Het past allemaal bij de passie die nog steeds vurig brandt."