Volledig scherm
© anp

PvdA: kabinet laks in aanpak Turkse onrust

Het kabinet is te onzichtbaar bij de aanpak van de onrust onder Turkse Nederlanders, vindt de PvdA. De regeringspartij maakt zich grote zorgen dat de spanningen verder oplopen als grote groepen terugkomen van vakantie in Turkije.

Dat blijkt uit een brief van PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch aan de ministers Asscher (Integratie) en Van der Steur (Veiligheid), die in handen is gekomen van deze krant. Marcouch bevestigt dat hij de brief heeft gestuurd.

De integratiewoordvoerder van de PvdA voelt te weinig urgentie bij het kabinet om de onrust in Nederland aan te pakken. ,,Nu moet je zichtbaar zijn en leiderschap tonen. Dit gaat over onze binnenlandse veiligheid en saamhorigheid. Maar ik heb bijvoorbeeld premier Rutte nog niet gehoord.'' In zijn brief vraagt Marcouch het kabinet om 'een versnelde en geïntensiveerde inzet'. Hij heeft van Gülenaanhangers gehoord dat ze bang zijn dat hun kinderen straks op school last zullen krijgen van 'geïndoctrineerde Turks-Nederlandse vakantievierders, heetgebakerd door een maand lang dagelijks heftige beschuldigingen richting Gülenisten via de staatstelevisie'. De Turkse president Erdogan heeft de Gülenbeweging aangewezen als schuldige aan de mislukte staatsgreep.

Gisteren herhaalde Van der Steur dat Turks-Nederlandse organisaties worden opgeroepen 'het hoofd koel te houden, de handen thuis te houden en alles te doen binnen de kaders van de Nederlandse rechtsstaat'. Maar dat gaat Marchouch niet ver genoeg.  

Afkeuring

Hij wil dat het kabinet docenten en schoolleiders nog voordat de scholen weer beginnen gaat voorbereiden op de conflicten, zodat ze er op een goede manier mee omgaan. Daarnaast spoort hij de regering aan om de verschillende Turkse groepen in ons land bijeen te roepen om gezamenlijk de dreiging af te keuren. Ook bij andere partijen klinkt kritiek op het kabinet. D66-leider Alexander Pechtold stelde gisteren dat 'Rutte zich helemaal niet laat zien of horen'. De VVD zei eerder dat Asscher sneller onderzoek had moeten instellen naar de banden van Turks-Nederlandse organisaties met Ankara.

Direct na de mislukte staatsgreep is de onrust uit Turkije geïmporteerd naar de Nederlandse straten. Zo is er brand gesticht in Deventer en Apeldoorn bij aan Gülen gelieerde stichtingen. Ook worden Gülenisten bedreigd en geïntimideerd. Turkse Nederlanders uit het Erdogankamp zien Gülenaanhangers als terroristen. Zo vergelijken de bestuurders en imams van de grote Nederlandse moskeeorganisatie Diyanet de Gülenbeweging met IS en Boko Haram.

Bedreiging
Marcouch schrijft in zijn brief dat hij een sms heeft gelezen van een bedreigde ondernemer met de tekst: 'Je bloed is halal. Je bloed zal vloeien.' Het PvdA-Kamerlid wil dat de politie bedreigde Gülenaanhangers goed op de hoogte houdt van de opsporingsresultaten 'zodat herhaaldelijk normstellend bevestigd wordt dat intimideren en bedreigen bestraft wordt'.

Woensdag kwamen 15 gemeenten bijeen met onder meer de politie en ambtenaren van verschillende ministeries om te bespreken hoe ze de onrust kunnen beteugelen. Ze spraken af extra alert te zijn op intimidatie en kregen hulp aangeboden van het rijk.