Volledig scherm
© anp

'PvdA-kandidaat Monasch boos over flitslidmaatschap'

UpdateAls niet-leden willen stemmen bij de PvdA-lijsttrekkersverkiezing, moeten zij gewoon lid worden van de partij. Een echt 'flitslidmaatschap', zoals was aangekondigd, bestaat dus niet. Dit tot grote woede van kandidaat Jacques Monasch die zijn partijvoorzitter om opheldering vraagt, meldt De Telegraaf.

Mensen die op dit moment geen lid zijn en wel willen stemmen, kunnen zich aanmelden voor een lidmaatschap. Dan kunnen ze kiezen of ze in één keer het jaarlijkse bedrag van 24 euro voldoen of liever 2 euro per maand betalen. Alleen als je voor die laatste optie kiest en je na de stemming op 7 december weer uitschrijft, gaat een 'flitslidmaatschap' van 2 euro op.

Er is dus geen nieuwe vorm van lidmaatschap in het leven geroepen. Een tegenvaller voor Monasch, die op veel steun rekent van mensen die nu nog geen lid zijn. In De Telegraaf zegt hij dat de manier waarop de PvdA het lidmaatschap aanbiedt, veel weg heeft van een verkooptruc.

Check
,,Ik ben hier hogelijk door verbaasd", aldus Monasch. Hij zegt dat deze manier van stemmen niet overeenkomt met de wensen van de PvdA-leden. Monasch had liever gezien dat mensen voor twee euro tijdelijk lid konden worden en stemrecht zouden krijgen.

PvdA-woordvoerder Geert van der Varst stelt echter dat het 'vanaf moment één duidelijk is geweest dat iedereen die mee wil doen formeel lid moet worden'. ,,Het enige dat veranderd is, is dat de check of iemand lid kan worden is versneld naar één dag zodat iedereen direct mee kan doen aan de verkiezing.''