Volledig scherm
© anp

'PvdA misleidde kiezer over verbod op plezierjacht'

Dierenactivisten slepen de PvdA voor de Reclame Code Commissie, omdat de regeringspartij een verkiezingsbelofte zou hebben verbroken. De PvdA zegt dat plezierjacht verboden moet worden, maar stemde onlangs tegen een verbod. Misleiding en kiezersbedrog, vindt stichting Dier & Recht.

Quote

Wat met de leeuw Cecil in Zimbabwe is gebeurd, speelt in Nederland ook

Hans Baaij, stichting Dier & Recht

Hans Baaij, de voorman van stichting Dier & Recht, voelt zich keihard bedrogen door de PvdA. De regeringspartij stelt in het verkiezingsprogramma, op haar website en in stemwijzers dat jagen voor het plezier verboden moet worden. Toch stemde de PvdA vlak voor het zomerreces tegen een algeheel verbod op plezierjacht, een initiatiefwet van de Partij voor de Dieren.

,,De PvdA heeft haar verkiezingsbelofte als een baksteen laten vallen,'' zegt Baaij. ,,Wat met de leeuw Cecil in Zimbabwe is gebeurd, speelt in Nederland ook. Alleen zijn het hier eenden die door mensen voor hun plezier worden afgeknald.''

De dierenadvocaat is daarom naar de Reclame Code Commissie gestapt, die donderdag de klacht behandelt tijdens een zitting. Baaij: ,,Het is natuurlijk van alle tijden dat verkiezingsbeloftes worden verbroken, maar de PvdA heeft het wel heel makkelijk gedaan. Zonder slag of stoot, terwijl er niets veranderd is tussen de verkiezingen en nu. Wees dan voor de verkiezingen eerlijk tegen de kiezers.''

Strengere regels
De PvdA, in een coalitie met jacht-voorstander VVD, denkt daar heel anders over. Kamerlid Henk Leenders wil echter niet toelichten waarom zijn partij tegen een verbod op de jacht stemde. ,,Dat is na te gaan op mijn website en facebookpagina.'' Hij verwijst verder naar de advocaat van de partij. Die laat weten dat de PvdA de plezierjacht juist van het plezier ontdaan heeft, door te zorgen voor strengere regels voor jagers.

Natuurbeschermingsorganisaties mogen binnenkort namelijk meepraten over hoeveel dieren er afgeschoten mogen worden, om de natuur in evenwicht te houden. Daarnaast moeten jagers tellen hoeveel en welke dieren ze hebben afgeschoten. ,,Je kunt niet meer zomaar de velden intrekken met je geweer. Jacht moet gaan om natuur en wildbeheer, niet om plezier,'' zegt advocaat Emiel Jurjens.

Hij bestrijdt bovendien dat een verkiezingsprogramma reclame is. ,,Deze discussie hoort niet bij de Reclame Code Commissie, maar in het publieke debat in de Tweede Kamer en de media.''

Als de onafhankelijke commissie oordeelt dat de PvdA in de fout is gegaan, betekent dat vooral negatieve publiciteit voor de partij. De sociaaldemocraten krijgen dan het 'vrijblijvende advies' om hun reclame aan te passen of terug te trekken. De uitspraak wordt over ongeveer 3 weken verwacht.