Volledig scherm
Staatssecretaris Eric Wiebes © ANP

PvdA opent aanval op belastingblunder Wiebes

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer heeft tijdens de Financiële Beschouwingen uitgehaald naar VVD-bewindsman Eric Wiebes. De staatssecretaris van Financiën is volgens hem 'onzorgvuldig omgegaan met belastinggeld' nu blijkt dat de reorganisatie bij de Belastingdienst 70 miljoen euro meer kost als gevolg van een wel erg riante vertrekregeling.

Quote

Het is te gek geworden

Henk Nijboer, PvdA
Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer © ANP

,,Het is te gek geworden", constateerde Nijboer, nu blijkt dat vooral oudere werknemers vrijwillig vertrekken. Velen van hen krijgen bedragen tot 75.000 euro mee. Een vijfde van het totaal (1250 medewerkers) was al bijna met pensioen, 265 ouderen krijgt bovendien al AOW. ,,Dat is triest om te constateren."

Nijboer viel CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt bij. Die spreekt van 'verspilling'. Wiebes erkende eerder op de dag dat de besluitvorming te haastig en onzorgvuldig tot stand is gekomen. ,,Dit soort besluitvorming is niet acceptabel en mag niet meer voorkomen", verontschuldigde hij zich in een brief aan de Kamer.

Eerder maakte Wiebes al bekend dat de regeling per 1 september is beperkt. Dat neemt niet weg dat 5200 tot 5800 personeelsleden zullen vertrekken, in plaats van de eerder ingecalculeerde 5000.

Heffing
De Belastingdienst is niet alleen meer geld kwijt aan vertrekvergoedingen maar ook aan heffing die de fiscus aan zichzelf verschuldigd is. Aan organisaties die hun personeel met een verkapte VUT-regeling naar huis sturen legt de Belastingdienst namelijk een boete op. Aan die regel ontsnapt ook de fiscus zelf niet.