Volledig scherm
Barry Madlener © anp

PVV: Laat honden los op tegelgooiers in Almere

De PVV van Geert Wilders wil dat er honden worden ingezet om rellende jongeren te stoppen die buschauffeurs bekogelen en wijken terroriseren. Dat zei Kamerlid Barry Madlener vanmiddag in een Kamerdebat over het openbaar vervoer.

Quote

Ze zouden de honden moeten loslaten op Marokkaan­se straatter­ro­ris­ten die stenen gooien naar bussen

Barry Madlener

Eerder deze maand werden in Almere meerdere bussen bekogeld met stenen en stoeptegels. De chauffeurs van Connexxion in Almere legden uit protest tijdelijk het werk neer. Het ging om een route in de Kruidenwijk. De onderneming staakte daar het busvervoer.

Madlener: ,,Ze zouden de honden moeten loslaten op Marokkaanse straatterroristen die stenen gooien naar bussen", aldus de parlementariër. Ook de VVD en het lid Johan Houwers waren, in mildere bewoordingen, zeer kritisch op de rellende straatjeugd.  

Maatregelen
De burgemeester, Franc Weerwind (D66), heeft gesproken met de directie van Connexxion. Hij drukte de bestuurders op het hart dat de aangekondigde maatregelen onverkort worden doorgevoerd. Zo worden losliggende stenen verwijderd en komt er extra camera- en politietoezicht.

Madlener toonde zich gefrustreerd over het in zijn ogen slechte optreden van de 'flutburgemeester' van Almere. De daders zouden alleen vermanend zijn toegesproken. De PVV'er vindt dat de jongeren in kwestie 'onmiddellijk het land uitgezet moeten worden'.

'Gebrek aan normbesef'
Staatssecretaris Sharon Dijksma (openbaar vervoer) is geschrokken van het gebrek aan normbesef bij de jongeren in Almere, zei ze tijdens het debat. Ze vindt deels dat de zaak opgelost moet worden door het plaatselijk gezag. ,,Maar dat betekent niet dat er landelijk niets wordt gedaan."

Zo heeft sociale veiligheid in het OV veel meer prioriteit gekregen de laatste jaren. Raddraaiers krijgen een OV-verbod en hogere straffen, de pakkans wordt verhoogd en er is extra toezicht via camera's en personeel. Ook wordt het cashgeld zo snel mogelijk uit de bus gehaald.      

Dijksma heeft altijd benadrukt dat het belagen van OV-personeel uit den boze is. ,,Het deugt gewoon niet." Ieder incident van agressie is er wat de bewindsvrouw betreft een teveel. ,,We moeten ophouden naar het zoeken van redenen, want die kunnen dit geweld nooit goedpraten."

  1. ‘VS waarschuwden Engeland dat ze diplomatenvrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    ‘VS waarschuw­den Engeland dat ze diplomaten­vrouw die Harry doodreed zouden weghalen’

    Amerika heeft de Britse regering op de hoogte gebracht van haar voornemen de van het doodrijden van Harry Dunn (19) verdachte diplomatenvrouw terug te halen naar haar thuisland. De Britten maakten daar bezwaar tegen maar dat mocht niet baten. De Amerikaanse Anne Sacoolas vertrok kort na het dodelijke ongeval met gebruikmaking van de diplomatieke immuniteit van haar man en ontkwam daarmee vooralsnog aan strafrechtelijke vervolging.