Volledig scherm
PVV-fractievoorzitter Geert Wilders © ANP

PVV: programma van de-islamisering op één A4

De Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft een verkiezingsprogramma dat past op slechts één A4-tje, met daarop elf punten. Met als meest uitgebreide eerste punt: Nederland de-islamiseren.

De partij voert een nog hardere koers met betrekking tot asielzoekers en moslims dan bij de verkiezingen in 2012. Geen enkele asielzoeker meer ons land in, radicale moslims preventief opsluiten, alle moskeeën dicht, een verbod op de koran en mensen mogen geen (islamitisch) hoofddoekje meer dragen in een publieke functie.

Verder wil partijleider Geert Wilders alle asielzoekerscentra sluiten en Syriëgangers niet laten terugkeren naar Nederland.

Het de-islamiseren levert volgens de PVV 7,2 miljard euro op. Hoe de partij bij dat bedrag komt, staat er niet bij. In 2012 wilde de partij het aantal asielzoekers nog beperken tot maximaal duizend per jaar en mocht er geen moskee 'meer bij'.

'Vertrouwde' standpunten
'Vertrouwde' standpunten staan ook dit jaar op het lijstje: Nederland uit de Europese Unie, fors extra geld voor politie en defensie en terugdraaien van de bezuinigingen in de ouderenzorg. De partij wil ook het eigen risico in de zorg helemaal afschaffen en de AOW-leeftijd weer terug naar 65 jaar.

Het programma werd vanavond gepubliceerd op de Facebookpagina van Geert Wilders. De partij houdt het bij deze elf punten; een uitgebreider programma komt er niet, zei een woordvoerder desgevraagd.

Geert Wilders zegt ,,ontzettend trots op het conceptverkiezingsprogramma'' te zijn. ,,De PVV gaat de islam bestrijden, wil de grenzen sluiten, uit de Europese Unie en alle miljarden euro's die we daarmee besparen teruggeven aan de bevolking. Mijn boodschap aan Nederland is: Nederland moet weer van ons worden.''

Peilingen
De PVV gaat al lang aan kop in de peilingen. De partij zit nu met twaalf mensen in de Tweede Kamer. Drie Kamerleden zijn sinds de verkiezingen van 2012 uit de partij gestapt of gezet. De afgelopen jaren heeft de PVV ondanks alle positieve peilingen het steeds minder goed tijdens verkiezingen gedaan dan verwacht.

50PLUS was maandag de eerste partij in de Kamer die haar verkiezingsprogramma publiceerde. D66 komt vrijdag met het programma. De verkiezingen zijn voor 15 maart gepland.