Volledig scherm
Twee patiënten, links, naast hun advocaten, Luc Rohof en Ivo Sindram © anp

Staat wijst beschuldigingen Q-koortspatiënten van de hand

UpdateDe overheid vindt het 'vreselijk' en 'beroerd' dat er zoveel mensen Q-koorts hebben opgelopen, maar ontkent dat er fouten zijn gemaakt. Dat bleek tijdens de zitting in de rechtbank in Den Haag, waar 300 patiënten tegenover de Staat stonden.

Volledig scherm
De advocaten van de patiënten komen aan bij de rechtbank © anp

De patiënten eisen een schadevergoeding van de Staat, omdat zij jarenlang last hebben gehad van de gevolgen van Q-koorts, een ziekte die van dier op mens kan worden overgedragen. 

Zij vinden dat de overheid eerder had moeten ingrijpen tijdens de epidemie, die van 2007 en 2009 woedde. In die periode werd het virus verspreid via besmette geitenhouderijen. Er zouden tienduizenden mensen ziek zijn geworden, zeker 74 mensen overleefden de Q-koorts niet.

,,De schuld ligt bij de geitenhouderijen, maar de Staat is nalatig geweest", zei een van de advocaten van de patiënten. Gedurende de hele zitting bleven de twee strafpleiters volhouden dat de overheid te laat heeft ingegrepen.

Volledig scherm
© Infografieken Nederland
Volledig scherm
Documentatie in de rechtbank van Den Haag © anp

'Wijsheid achteraf'
Maar de landsadvocaat bracht daartegen in dat het niet te voorspellen was dat zoveel mensen besmet zouden raken. De overheid had volgens hem nooit kunnen zien aankomen dat het virus zich vanuit Noord-Brabant over heel Nederland zou verspreiden.

,,Het handelen van de Staat mag niet worden beoordeeld met wijsheid achteraf", aldus de landsadvocaat. Hij wees erop dat het rapport waar de patiënten zich op beroepen, niet bewijst dat eerder ingrijpen de Q-koorts had beperkt. Op dat punt moesten de advocaten hem gelijk geven.

Om die stelling te onderschrijven werden er in de rechtbank verhoren getoond van gesprekken toenmalig minister van Landbouw Gerda Verburg en Ab Klink, die ten tijd van de epidemie minister van Gezondheid was.

Ellende
Er waren zo'n 150 patiënten aanwezig bij de zitting. Door de enorme belangstelling zat de rechtszaal al snel vol. Een deel van het publiek volgde de zitting vanuit een aparte zaal. 

Voor veel patiënten was het een lange en vermoeiende dag. Zij zaten in de zaal te zuchten, steunen of hielden hun ogen dicht. ,,Voor een aantal patiënten is deze inspanning te groot", schreef verslaggever Chris van Mersbergen die bij de zitting aanwezig was.

De rechter doet op 14 december uitspraak.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

poll

Voor welk land juich jij nu bij het WK?

  • België (45%)
  • Argentinië (3%)
  • Frankrijk (7%)
  • Zweden (3%)
  • Een ander land (16%)
  • Ik kijk helemaal niet (27%)
16396 stemmen