Volledig scherm
In Europa zijn megastallen verboden. © anp

Rabobank en ING investeren miljarden in buitenlandse megastallen

Nederlandse banken behoren tot 's werelds grootste investeerders in megastallen in de Verenigde Staten en opkomende economieën als Brazilië en China. Dat staat in het rapport 'Nederlandse banken en buitenlandse megastallen', dat Wakker Dier vandaag publiceert, meldt Trouw.

In Europa zijn megastallen, met soms wel drie miljoen kippen of 10.000 varkens, verboden vanwege het dierenleed dat ze veroorzaken. De Rabobank is met het verstrekken van 4,2 miljard aan stallenbouwers in die landen de afgelopen drie jaar de grootste ter wereld.

ING is goed voor 1,4 miljard en staat daarmee op plaats negen. Formeel overtreden de banken geen regels, omdat in landen als China, Brazilië en de VS geen regels bestaan voor dierenwelzijn. Wakker Dier vindt echter dat Nederlandse spaarders zouden moeten weten dat de financiële instellingen geen concrete eisen stellen aan de huisvesting van dieren buiten Europa.

De Rabobank neemt 'afstand van de suggestieve conclusies' die in het rapport van Wakker Dier worden getrokken. 'Als het gaat om dierenwelzijn verwachten wij van onze klanten dat zij de Food & Agribusiness principes en ons dierenwelzijnsbeleid naleven', aldus een woordvoerster. Volgens de bank zegt de grootte van een stal niets over dierenwelzijn. De ING zegt geen principieel bezwaar tegen grote veehouderijen te hebben en stelt van haar klanten in de voedselketen te verlangen 'dat zij wet- en regelgeving volgen, ook op het gebied van huisvesting en dierenwelzijn'.