Race tegen de klok: honderdduizenden vaccinaties nog niet verwerkt in database coronapaspoort
VIDEOHonderdduizenden Nederlanders wachten nog op de registratie van hun coronavaccinatie in het centrale RIVM-systeem. Die is straks nodig om eenvoudig met het coronapaspoort op reis te kunnen. De Landelijke Huisartsvereniging wil dat er snel een oplossing komt.
Henk en Jet van Weert uit het Brabantse Mierlo zijn allebei gevaccineerd tegen het coronavirus, Henk bij de GGD en Jet bij de huisarts. Ze gaven daarna ook toestemming om hun gegevens op te laten nemen in CIMS, de centrale vaccinatiedatabase van het RIVM. Maar toen ze pas in hun persoonlijke MijnRIVM-dossier controleerden of de prikken verwerkt waren, zagen ze de vaccinatie van Henk wel terug, maar die van Jet niet.
,,Terwijl mijn vrouw al op 27 februari voor de eerste keer is gevaccineerd, en begin mei voor de tweede keer”, vertelt Henk. ,,Onze huisarts vertelde dat er problemen zijn met het doorgeven van de vaccinaties vanuit hun informatiesysteem naar CIMS. Toen dacht ik: als dat bij ons het geval is, zal dat vast bij veel meer mensen zo zijn.”
Kleine 1,8 miljoen
Dat klopt. Vijf maanden na het begin van de Nederlandse vaccinatiecampagne heeft CIMS, voluit het Covid-vaccinatie Informatie- en Monitoringsysteem, nog altijd te maken met grote achterstanden in de registratie.
Volgens een woordvoerder van het RIVM is naar schatting nu 82,4 procent van de gezette prikken verwerkt in de centrale database. Op een totaal van ruim 10 miljoen vaccinaties betekent dat dat zo’n 1,8 miljoen vaccinaties niet in het systeem staan. Vooral bij huisartsen en zorginstellingen zijn de problemen groot; slechts ongeveer 60 procent van de gezette prikken is daar al geregistreerd in CIMS, schat het RIVM. Bij de GGD gaat het een stuk beter.
Lees door onder de foto.
Een deel van de inentingen, zo'n 5 á 10 procent van de totale 10 miljoen, wordt niet verwerkt omdat mensen er geen toestemming voor hebben gegeven - registratie is niet verplicht. Maar voor de rest zijn er andere oorzaken. Soms loopt de administratie van huisartsen en zorginstellingen achter. Soms, zoals bij het echtpaar Van Weert, is er een probleem bij de communicatie tussen verschillende computersystemen. En soms is het gewoon ook niet duidelijk wat er misgaat, stellen betrokkenen.
Staan jouw gegevens verkeerd in de registratie? Ben jij of ken jij bijvoorbeeld iemand die er ten onrechte meerdere keren in staat? Dan kun je ons een berichtje sturen via WhatsApp of Signal op: +31615377185. Je kunt ook mailen naar tips@ad.nl. Via al deze kanalen kun je ons anoniem tippen. Je gegevens nemen we in vertrouwen in behandeling volgens ons privacystatement.
‘Loopt niet goed’
,,Er gaan meerdere zaken niet helemaal goed, het is een veelheid aan factoren”, zegt een woordvoerder van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). ,,Huisartsen maken gebruik van verschillende leveranciers voor hun praktijkinformatiesystemen, waarin ze de vaccinaties registreren. Al die leveranciers zijn al in gesprek geweest met het RIVM. Maar het lijkt erop dat het nog steeds niet goed loopt.”
De LHV is daar niet blij mee. ,,We willen graag dat deze problemen snel verholpen worden, dus daar proberen we ook echt druk op te zetten. Want veel mensen die zien dat hun vaccinatie niet in MijnRIVM verwerkt is, zullen de huisarts gaan bellen. Terwijl die er verder ook niet veel aan kunnen doen, en het bovendien al druk genoeg hebben.”
Nodig voor coronapaspoort
De achterstanden in CIMS zijn met name problematisch omdat het ministerie van Volksgezondheid de gegevens per 1 juli wil gebruiken voor de Coronacheck-app, de Nederlandse naam voor het Europese coronapaspoort. Mensen hebben het bewijs dat ze volledig gevaccineerd zijn nodig om in die app een groen vinkje te kunnen krijgen. En dus dreigt een race tegen de klok. ,,Het zou fijn zijn als de vaccinaties van mijn vrouw verwerkt zijn als die app straks wordt ingevoerd, zodat we op vakantie kunnen”, zegt Van Weert.
Voor mensen die geen toestemming hebben gegeven om hun vaccinatie in CIMS op te laten nemen of die problemen ondervinden met de registratie, wordt door het ministerie overigens nog een ‘uitzonderingsproces’ ingericht. Maar minister Hugo de Jonge liet onlangs doorschemeren dat dat lang zou kunnen gaan duren.
Een RIVM-woordvoerder zegt dat er hard gewerkt wordt om alle problemen op te lossen. ,,Elke dag komen we ook weer een stapje verder. Maar het blijft soms echt zoeken naar de precieze oorzaak, het is een complex proces.”
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk al onze video’s over het coronavirus in deze playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welk vaccin krijg ik? Wordt het gele boekje gestempeld? Dit moet je weten over de recordprikweken bij de GGD
De komende vier weken zet de GGD Rotterdam-Rijnmond meer prikken dan ooit. Worden deze week op één dag nog negenduizend armen ontbloot, de komende week zijn dat er 14.500 per dag, een van de hoogste aantallen van Nederland. Een prikselfie om het te vieren à la premier Rutte kan niet, maar de GGD zet binnenkort wel borden neer voor een ‘kodakmomentje’. -
Voormalig leider D66483
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
30
DNB-president Klaas Knot: Meer renteverhogingen op komst
De inflatie bestrijden blijft de belangrijkste opdracht voor De Nederlandsche Bank. Dat betekent meer renteverhogingen, waarschuwt bankpresident Klaas Knot. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
PREMIUM
Coronaprik wel/niet in het gele boekje: chaos bij GGD
Jaarlijks worden honderdduizenden 'gele boekjes' gedrukt voor de registratie van inentingen. Maar de coronaprik mag daar formeel niet in, tot chagrijn van reislustige Nederlanders en een meerderheid van de Tweede Kamer. ,,Dit is de waanzin ten top.” -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Paul McCartney openhartig over periode na The Beatles: ‘Wist niet wat ik met mezelf aanmoest’
Paul McCartney (80) vertelt openhartig over het leven na The Beatles. De Britse muzikant maakte deel uit van de iconische band met John Lennon, George Harrison en Ringo Starr. In 1970 ging de groep uit elkaar. McCartney waagde zich vervolgens aan een succesvolle solocarrière. ,,Iets nieuws proberen was echt riskant.”
26 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoop Westdijk
Peter Maessen
Mart Pelt
Anoniem
elena milshin