Volledig scherm
© Thinkstock

Radioactieve vis zwemt van Fukushima naar Amerika

Voor de kust van de Amerikaanse staat Californië is blauwvintonijn gevangen die besmet is met radioactieve deeltjes. Die zijn afkomstig van de Japanse kerncentrale in Fukushima, 10.000 kilometer ver weg aan de andere kant van de Stille Oceaan.

Het is de eerste meting van radioactiviteit die zo ver wordt meegedragen door een migrerende vis, stelt Nicholas Fisher, een van de wetenschappers die het onderzoek publiceerden in de Proceedings of the National Academy of Sciences. 'We zijn eerlijk gezegd wat geschrokken.'

Tien keer hoger
De niveaus van radioactief cesium waren tien keer hoger dan de hoeveelheden die de voorbije jaren werden gemeten bij tonijn voor de Californische kust. Toch zijn de waarden nog altijd ver beneden de norm die de Amerikaanse en Japanse overheid veilig achten voor menselijke consumptie.

Er werden in Japanse wateren al eerder kleinere vissen en plankton gevonden met verhoogde radioactieve waarden na de aardbeving en tsunami die in maart vorig jaar de kerncentrale in Fukushima ernstig beschadigden. Wetenschappers hadden echter niet verwacht dat de radioactieve sporen zo sterk aanwezig zouden zijn in grote vissen die de wereld overzwemmen, aangezien de tonijnen radioactieve substanties kunnen afscheiden via hun metabolisme en terwijl ze groeien. 'Het is een grote oceaan. Die helemaal oversteken en nog steeds deze radioactieve stoffen meedragen is vrij wonderbaarlijk,' aldus Fisher.