Volledig scherm
Landschap bij Arnhem, van Piet Mondriaan, omstreeks 1902. © Mondriaan

Recent ontdekte Mondriaan brengt bijna 2 ton op

Een landschap bij Arnhem van Piet Mondriaan heeft vandaag bij veilinghuis Christie's in Amsterdam 182.500 euro opgebracht. De blauw-groene aquarel uit 1903 dook pas recent onverwachts op.

Quote

Het gebeurt eigenlijk nooit dat we een schilderij van zo'n grootheid ontdekken waarvan nog niets bekend is

Odette van Ginkel, kunstexpert Christie's Amsterdam

Het werk, 53,5 bij 71,5 centimeter groot, komt uit Nederlands privébezit. De inbrenger wist zelf niet veel over de herkomst en hoe het in de familie kwam.

Niets bekend
Het schilderij staat voor zover bekend nog in geen enkele catalogus beschreven en heeft nooit eerder in een museum gehangen. Volgens Odette van Ginkel, de kunstexpert van Christie's Amsterdam, is dat heel zeldzaam. Van Ginkel: ,,Het gebeurt eigenlijk nooit dat we een schilderij van zo'n grootheid ontdekken waarvan nog niets bekend is."

Er was al wel een soortgelijk werk van Piet Mondriaan bekend, geschilderd vanaf dezelfde plek aan de noordkant van de Gelderse hoofdstad. De opbrengst van het 'Landschap bij Arnhem' was geschat tussen de 120.000 en 180.000 euro.

Expositie
Mondriaan doet meer van zich spreken. Het Rijksmuseum opent vandaag namelijk een expositie met een selectie vroege bloemtekeningen- en schilderingen van zijn hand. In het Gemeentemuseum van Den Haag wordt een biografie over de kunstenaar gepresenteerd: 'Piet Mondriaan. Een nieuwe kunst voor een ongekend leven', van Hans Janssen, Mondriaan-expert en conservator moderne kunst.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement