Volledig scherm
Muisjes. (Archieffoto) © afp

Recordaantal gekloonde muizen verbroken: 25 generaties

Het record voor opeenvolgend klonen is gebroken: wetenschappers zijn erin geslaagd een muis 25 keer te klonen. Dat leverde 581 gezonde muizen op die allemaal gezond en vruchtbaar waren. De muizen leefden net zolang als 'normale' muizen.

Volgens de hoofdonderzoeker, Teruhiko Wakayama, kan de kloontechniek uiteindelijk helpen bij het ontwikkelen van hoogwaardige dieren om in te zetten bij landbouwbedrijven en natuurbehoud. 'Als een 'superkoe' - die veel melk en veel vlees kan leveren - tegen lage kosten gekloond zou kunnen worden, zou dat zeer voordelig voor zowel de consument als de producent zijn', vertelt hij tegen New Scientist. Wakayama's team produceerde eerder, in 2008, klonen van muizen die al zestien jaar waren ingevroren.

Uitwerpselen
Sommige van de gekloonde muizen hebben echter wel afwijkingen, zoals een vergrote placenta, maar dat is niet levensgevaarlijk. Het laboratorium gaat nu proberen klonen te maken uit cellen van de muizenvacht, opgezette muizen en uitwerpselen van muizen.

De techniek die de wetenschappers gebruikten is therapeutisch klonen. Hierbij wordt in een eicel een somatische celkern geplaatst, met exact dezelfde genetische informatie als de muis.

Deze techniek werd ook in 1997 bij het schaap Dolly gebruikt. Dit was het eerste gekloonde dier ter wereld. Hierna volgden nog vele lammeren, muizen en andere dieren. Dolly werd in 2003 ingeslapen vanwege een combinatie van artritis en longontsteking.

Of de gebruikte techniek ook op apen of zelfs mensen toegepast kan worden, durft Wakayama niet te zeggen. 'Ik onderzoek muizen en heb geen ervaring met andere soorten. Ik zou het zelfs niet met ratten proberen, die zijn extreem moeilijk te klonen.'

Volledig scherm
Dolly, het gekloonde schaap. © afp