Volledig scherm
Zeehonden worden opgevangen en weer vrijgelaten. © ANP

Regio Rotterdam krijgt tweede zeehondencrèche

Naast Stellendam krijgt ook Oostvoorne een zeehondencrèche. De initiatiefnemers van het stranddorp mogen van zeehondenopvang Pieterburen meeliften op haar vergunning. Gisteravond is besloten de plannen verder uit te werken. De initiatiefnemers in Oostvoorne kregen gisteravond naar eigen zeggen zo veel steun vanuit het bedrijfsleven en de bevolking dat ze enthousiast doorgaan met hun plannen.

Want behalve een zeehondenopvang willen ze ook een educatief centrum neerzetten met informatie over de Voordelta en de scheepswrakken die in het Oostvoornse Meer liggen. Gehoopt wordt dat Futureland, het informatiecentrum over de Tweede Maasvlakte, ook verhuist naar een plek langs het meer. Daarnaar doet het Havenbedrijf Rotterdam onderzoek.

Ecologisch gezond
Oostvoorne leek naast de crèche te grijpen toen het ministerie van Economische Zaken vrijdag het licht voor de opvang in Stellendam op groen zette. Maar 20 kilometer verderop bij het Oostvoornse Meer komt er volgend jaar toch ook één. 'Samen zorgen we ervoor dat de Voordelta ecologisch gezond blijft,' zegt milieukundige Tanya Huizer, één van de initiatiefnemers.

De crèche in Stellendam wordt geadviseerd en is financieel op weg geholpen door 'zeehondenmoeder' Lenie 't Hart. Zij vertrok in maart met ruzie bij Pieterburen. In een loods langs het Haringvliet gaat de Stellendamse opvang eind deze week open. Voor de kust van Zuid-Holland en Zeeland zwemmen zo'n 1400 zeehonden. Nu moeten zieke of gewonde exemplaren eerst 300 kilometer worden vervoerd naar Pieterburen.

Dat is straks voorbij. Huizer zegt in Stellendam geen concurrent te zien. 'We willen beide het beste voor zeehonden.'

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement